Lune Baris: "Eigenlijk komt alles wat ik heb gedaan, in dit beroep bij elkaar "
Lune Baris: "Eigenlijk komt alles wat ik heb gedaan, in dit beroep bij elkaar " Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

De Wereld van de Ondernemer: Lune Baris Uitvaarten

Advertorials

“Ik vind het ondernemerschap minder belangrijk dan wat ik de mensen te bieden heb. Daardoor zie ik mezelf meer als een begeleider. Ik vind het belangrijk dat mensen bij het dragen van hun verdriet worden ontlast en dat ze zich ondersteund voelen”, aldus Lune Baris. Vorig jaar januari begon ze haar uitvaartonderneming. Haar persoonlijke aanpak blijkt te werken. Zelfs zo dat ze bezig is een team te vormen om haar in dit werk terzijde te staan.

“Ruim een jaar lang heb ik het vrijwel alleen gedaan; er was alleen iemand die me hielp met het verzorgen en bij de afscheidsdiensten. Maar ik heb het zo druk gekregen, dat ik het niet meer in mijn eentje kan doen. Gelukkig zijn er meer mensen op het eiland die dit werk willen doen en hen ben ik nu aan het inwerken. Binnenkort worden ze voorgesteld op onze website.”

Omgaan met de dood

Lune woont sinds 2020 op Texel. Ze kwam met haar gezin naar het eiland vanuit Nijmegen. Als kind had ze al een fascinatie voor de dood en de manier waarop je daarmee kunt omgaan, vertelt ze. “Onze familie was daar heel vooruitstrevend in. Bij de uitvaart van mijn opa, bijvoorbeeld, reden we in een bus. De kist stond in het midden en wij zaten daar allemaal omheen. Twintig jaar geleden werd er vanuit grote organisaties veel voor je bedacht, maar wij als familie wisten vooral hoe we het niet wilden hebben en deden het anders dan anders, voor die tijd.”

Creatieve therapie

Het lag dus voor de hand, dat ze in het uitvaartwezen zou gaan werken en twintig jaar geleden zou dat ook zo zijn geweest, maar daar kwam de geboorte van haar eerste kind tussen. “In plaats daarvan ben ik creatieve therapie gaan studeren, maar wel met rouwverwerking als specialiteit. Na de studie ben ik als projectmanager gaan werken. Met mijn man Herman heb ik een nieuw gezin kunnen vormen en daardoor kreeg ik de ruimte om dit werk te gaan doen. We hadden de plannen al bijna rond om een uitvaartbedrijf op te starten in de Achterhoek. Maar mijn man is een fervent kitesurfer en daarom gingen we vaak naar Ameland. Maar op Texel kon hij een baan vinden als leraar Nederlands aan de OSG. Ik heb hier eerst twee jaar in de zorg gewerkt, om Texel te leren kennen. Vorig jaar januari was ik zo ver dat ik met uitvaartbegeleiding kon beginnen en al snel kreeg ik toen mijn eerste aanvraag.”

Lage drempel

“Wat ik veel terug hoor, is dat mensen het fijn vinden dat ik me bij hun ideeën en wensen aansluit. Ik stuur niet, maar luister naar wat zij willen. Er is tegenwoordig veel dat je zelf kunt doen bij een uitvaart en als ik zie dat daar behoefte aan is, draag ik de mogelijkheden aan. In mijn gewone dagelijkse kleren ga ik naar het eerste gesprek, niet in een pak. Daar heb ik bewust voor gekozen. Het is fijn als het voor de nabestaanden meteen vertrouwd aanvoelt.”

Nieuwe manieren

Dat het tegenwoordig vaak anders gaat dan voorheen, met meer persoonlijke aandacht, komt voor een belangrijk deel door de coronacrisis, vertelt Lune. “Doordat je niet met veel mensen bij elkaar mocht zijn, werden de uitvaarten noodgedwongen kleiner en intiemer. Na de pandemie is dat zo gebleven. De families maken de uitvaart meer eigen met de nadruk op hun eigen proces en herinneringen. Dat is een nieuwe trend geworden, ook door de individualisering van de samenleving die al een tijdje gaande was. Daar komt nog bij dat de kerk niet meer zo’n grote rol speelt in het gezinsleven als voorheen. Maar we hebben toch rituelen nodig of, op zijn minst, nieuwe manieren om een belangrijk moment in je leven vorm te geven.”

Traditioneel kan ook

Ze heeft in haar vorige woonplaats bij een groot uitvaartbedrijf gewerkt. “Ik voelde me meer verkoper dan begeleider en was voor het merendeel bezig met alles invoeren op de laptop. Ik heb nog wel altijd een laptop bij me, maar meestal blijft die in mijn tas zitten. De rolkoffer heb ik ingeruild voor een rugzak met daarin mijn notitieboekje. Ik werk het liefst samen met bedrijven op het eiland. Zo verwijs ik mensen die een unieke kist of baar willen, bijvoorbeeld, graag door naar Johan Tromp. En zo doe ik het eveneens met de urnen en monumenten. Ook heb ik standaard kisten, die komen van een duurzaam bedrijf in Rotterdam. Maar begrijp me goed, ook voor een eenvoudige, traditionele uitvaart kun je bij mij terecht, want dat is ook maatwerk.”

Babyuitvaarten

Behalve de uitbreiding van haar bedrijf met een team, heeft Lune nog meer nieuws. Ze is een samenwerking aangegaan met IMA Uitvaartzorg, gespecialiseerd in babyuitvaarten. “Om via IMA jonge ouders te mogen begeleiden bij het verlies van hun kindje, moet je aan strenge eisen voldoen. Aan de overkant heb ik daarin ervaring opgedaan. Ik heb onder andere zwangerschapsbegeleiding gegeven en een training ontwikkeld voor professionals in de geboortezorg. Vanuit deze achtergrond werd ik vervolgens gevraagd om babyuitvaarten te verzorgen. Eigenlijk komt alles wat ik heb gedaan, in dit beroep bij elkaar. Het voelt voor mij als thuiskomen in dit werk.”

Uitvaartmarkt

In het najaar organiseert Lune de allereerste uitvaartmarkt op Texel; op zaterdag 28 september van 11.00 tot 16.00 uur in De Hoeksteen naast het witte kerkje in Den Hoorn. “Daar kunnen mensen ideeën opdoen over wat er allemaal mogelijk is in de uitvaartwereld. Er komen fabrikanten van kisten, urnen en gedenkstenen, de rouwkoets en afscheidsfotografen. Coöperatie Afscheidsmomenten organiseert vanaf 14 september een reizende expositie (landelijk) met afscheidsfotografie. Deze expositie is ook te bezichtigen tijdens de uitvaartmarkt en blijft nog een dag extra hangen.”

Lune Baris Uitvaarten
Klimpstraat 12, De Cocksdorp
T: 06-17842042
E: info@lunebarisuitvaarten.nl
I: www.lunebarisuitvaarten.nl