Koningsdag in Den Hoorn, vorig jaar
Koningsdag in Den Hoorn, vorig jaar Foto: Eva Groot

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Programma viering Koningsdag op Texel

Algemeen

In alle dorpen op Texel wordt zaterdag Koningsdag gevierd. Koning Willem-Alexander viert dan zijn 57e verjaardag. Overal in het land geeft dit aanleiding tot feestelijkheden, in de vorm van spelletjes, vrijmarkten, openluchtconcerten en nog veel meer. Texel is op deze volkstraditie geen uitzondering. Het is een goede gewoonte van het staatshoofd zijn verjaardag buitenshuis te vieren en daarvoor bezoekt hij ieder jaar een andere provincie. Ditmaal is Drenthe aan de beurt. Met zijn familie bezoekt de koning zaterdag de stad Emmen.

Den Hoorn

In Den Hoorn klinkt zaterdagochtend om negen uur muziek uit de toren van de kerk. Om 10.00 uur begint bij dorpshuis De Waldhoorn een rondgang met versierde fietsen, skelters, steps en kinderwagens. Volwassenen mogen daar best aan meedoen, maar niet met gemotoriseerde vervoermiddelen. De start is bij de Waldhoorn en de fanfare van DEK gaat voorop.

Aansluitend, vanaf 11.00 uur, is er koffie met cake in De Waldhoorn; het is de bedoeling dat de baksels door de inwoners zelf worden gebracht om met hun dorpsgenoten te delen. Ze kunnen voor de rondgang, vanaf 09.30 uur, worden afgeleverd. Om 12.00 uur begint de kleedjesmarkt in de Herenstraat. Voor wie trek heeft zijn er broodjes worst en kroket. Vanaf 13.00 uur worden er spelletjes gedaan, waaronder zaklopen en blikgooien, en kunnen de kinderen zich ook laten schminken.

Het laatste evenement van de dag in Den Hoorn is de Willem-wandeling. Dit is een jaarlijkse traditie geworden op Koningsdag. De tocht duurt ongeveer een uur en voert de deelnemers langs verborgen mooie plekjes in en om het dorp. Pen en papier meenemen, want onderweg moet ook nog een puzzel worden opgelost. Bij de Waldhoorn ligt het begin- en eindpunt van deze rondgang. Iedereen is welkom, opgave van tevoren is niet nodig. Na afloop is de prijsuitreiking bij een gezellig samenzijn, al dan niet met een oranjebittertje in de hand, in de Waldhoorn.

Den Burg

De Dorpscommissie van Den Burg stelt ook dit jaar weer kramen beschikbaar voor verenigingen, stichtingen en scholen die door middel van spelletjes of verkoop van spullen hun kas willen spekken. Deze markt duurt van 09.00 tot 12.30 uur. Vanaf 08.00 uur kunnen de kramen worden gevuld. ’s Middags zijn er van 14.00 tot 15.30 uur oudhollandse kinderspelen op de Groeneplaats. Leerlingen in het basisonderwijs kunnen gratis meedoen. Er wordt een strippenkaart verstrekt en als deze vol is - wanneer alle spellen zijn gedaan - kunnen ze een ijsje halen dat door hotel De Lindeboom wordt gesponsord. Verder is er natuurlijk de Koningsparkty in de Wezentuin, georganiseerd vanuit Café de Slock.

Oudeschild

In Oudeschild zijn ze er al vroeg bij op Koningsdag. Op het Boeienlandje wordt van 08.00 tot 12.00 uur een vrijmarkt gehouden. Er is allerlei lekkers verkrijgbaar. ‘s Middags zijn er spelletjes bij dorpshuis ‘t Skiltje van 13.00 tot 15.00 uur. Er staat een springkussen en er is veel muziek en gezelligheid. Na afloop kan er wat worden gedronken in ‘t Skiltje.

Oosterend

De feestcommissie van Oosterend heeft voor Koningsdag een vrijmarkt en een zeskamp georganiseerd. De kinderen kunnen zich met hun versierde fietsen om 10.00 uur melden bij dorpshuis De Bijenkorf en vandaar gaat de optocht naar de Muzieknis, waar aan leuke activiteiten kan worden deelgenomen. Ook dit jaar is er weer een kleedjesverkoop, van 10.00 tot 12.00 uur. De zeskamp, voor kinderen van 12 jaar en ouder in groepen van vier tot zes leden, duurt van 12.00 tot 14.00 uur.

De Cocksdorp

In De Cocksdorp wordt zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur een kleedjesmarkt gehouden, voor Van der Linde Fietsen aan de Kikkertstraat. Er zijn leuke activiteiten voor jong en oud. Ook staat er een spannende vossenjacht op het programma. Daarvoor verzamelen de deelnemers zich om 14.30 uur bij het Eierlandsche Huis. Ze kunnen het beste deelnemen in groepjes van vrienden of vriendinnen. Iedereen is welkom, maar wie jonger is dan 9 jaar moet een volwassen begeleider meebrengen. Om 16.30 uur wordt de dag feestelijk besloten met een toost op de koning en koningin.

De Koog

In De Koog begint de viering van Koningsdag met een optocht van versierde fietsen, skelters, autopeds en wat dies meer zij. Deze start om 11.30 uur bij dorpshuis De Hof. Van 12.00 tot 14.00 uur zijn er spelletjes te doen, bijvoorbeeld kangoeroe-buidelen, eendjesvissen, ringwerpen, ezeltje-prik en ballengooien. Op posters in het dorp staat te lezen dat er nog wel wat mensen nodig zijn om bij deze activiteiten te helpen. Wie dat wil doen kan zich melden bij Kets, tel. 06-20822208.