Ook voor wie in het donker rijdt is goed te volgen waar parkeergelegenheid is
Ook voor wie in het donker rijdt is goed te volgen waar parkeergelegenheid is Foto: Jeroen van Hattum

Eerste borden verwijssysteem zijn aan

Algemeen

Het digitale parkeerverwijssysteem rondom Den Burg - waartoe is besloten om de verkeersstromen in het dorp wat onder controle te krijgen - is vorige week voor een deel in werking gezet. Aan de Emmalaan en bij de Kogerstraat zijn de borden aangesloten. Daar wordt gemeld of de parkeerruimte ‘vol’ dan wel ‘vrij’ is.

Binnenkort worden ook de twee masten bij de Akenbuurt aangesloten. De provincie moet nog vergunning geven voor het vijfde bord, aan de Pontweg voor de rotonde bij de Emmalaan.

Leiden naar vrije plekken

De bedoeling van het systeem is dat automobilisten worden geleid naar parkeerterreinen waar nog plaats is. Dat moet er onder meer toe leiden dat meer toeristen hun auto bij de TXL Sporthal aan de Emmalaan gaan neerzetten. De laatste jaren werd het bij sommige parkeerterreinen in Den Burg te druk, terwijl het op het grote parkeerterrein bij de TXL Sporthal - iets verder van het dorpscentrum gelegen - rustig bleef.

De gemeente had met dit systeem in de zomer van 2023 een proef willen nemen, maar daarvoor bleek meer tijd nodig dan gedacht. Eind oktober werden de masten met borden geplaatst, maar toen brandden de lichtjes waarmee ‘vol’ of ‘vrij’ wordt aangegeven, nog niet. Het was wachten op de aansluiting. De invoering van dit nieuwe systeem kost € 75.000.