Duitse coaster vergaat in vliegende storm

Door Rein Stam
Gepubliceerd: Zaterdag 07 Oktober 2006
1645 x bekeken
Na een prachtige oktobermaand brak begin november 1965 de eerste najaarsstorm los.


De Duitse kustvaarder “Friesenland”, een vrij klein schip van 279 ton, was van Oostende op weg naar de thuishaven Hamburg.

Het schip werd overvallen door de zware storm en probeerde de haven van Den Helder te bereiken om te schuilen. In Oostende was een nieuwe kapitein aan boord gekomen, de 26-jarige Rolf Meiners.

De stuurman volgde de koers die de kapitein had uitgezet, maar voor Den Helder werd bereikt, begon het schip te trillen.

De “Friesenland” was op de gevreesde Haaksgronden vastgelopen en kwam binnen enkele uren in zware problemen. Stortzeeën beukten het zwaar slagzij makende schip en de ruimen stroomden vol.

Al snel bereikte de reddingboot “Prins Hendrik” het ongeluksschip, maar kon niet dichterbij komen dan 80 m. van het schip.

Dat kwam, omdat de “Friesenland” te hoog op de Haaks lag. Het was een bittere ervaring voor de mannen van de reddingboot. Bij het krieken van de dag kwam een marinehelicopter assistentie bieden, maar op de coaster werd geen teken van leven gezien.

De dramatische ontknoping van de ramp bleek enkele uren later: De bemanning van 6 koppen had het schip al eerder verlaten.

Al vroeg in de nacht hadden de mannen de reddingboot in paniek gestreken. Twee opvarenden konden de sloep nog bereiken, die echter al snel in stukken brak.

Zij werden 4 uur later opgepikt uit zee door de marinesleepboot “IJssel”. Drie van hun collega’s werden levenloos uit zee gehaald.

Het laatste bemanningslid werd meer dood dan levend door de Texelse veerboot “Marsdiep” uit zee opgepikt.
Formule 1-spel
Reacties (0)