Op Texel te zien: kunstwerk spoelt aan op Razende Bol

Door Bart Bosch
Gepubliceerd: Woensdag 16 Maart 2011
3199 x bekeken
Het grote blauwe vlak (de zee) heeft het kleine blauwe vlak (schilderij) meegevoerd naar de Texelse zandplaat De Razende Bol.


Het schilderij was vanaf veerboot Dokter Wagemaker te water gelaten door kunstenaar Jan Schoonhoven jr. uit Amstelveen.

De Texelse strandvonder Hans Eelman vond het op ‘zijn’ Noorderhaaks (De Bol). “Ik vind regelmatig flessenpost en dergelijke op De Razende Bol. Vakantiegangers gooien de flessen van de veerboot in zee.”

“Maar een schilderij heb ik er niet eerder aangetroffen”, aldus Eelman.

Het schilderijtje was waterdicht verpakt in een plastic bewaardoos. “Een grote broodtrommel, die goed was dichtgetapet.” “Maar door de kou is de doos gaan krimpen en liet de tape los, waardoor er toch enkele waterdruppels naar binnen zijn gelekt.”

Toch is het schilderijtje, dat zo’n twee weken op zee ronddobberde, onbeschadigd, aldus de strandvonder uit Oudeschild.

In de doos zat ook een brief met tekst en uitleg en het e-mailadres van Schoonhoven. “De zee is voor mij een grote bron van inspiratie. De zee geeft mij veel, daarom wilde ik iets teruggeven aan die bron, de zee.”

Eelman mailde Schoonhoven, met wie hij later een geanimeerd telefoongesprek had.

Eelman vertelde over Braziliaanse boomstammetjes die hij ooit vond. Die bevatten veel blauwe pigmenten; een kleurstof. “Ik heb hem een stammetje aangeboden, die hij in de verfmolen in Zaandam kan laten verwerken tot een natuurlijke verfsoort.”

Schoonhoven gaf ‘Texel’, in dit geval Eelman, op zijn beurt het schilderijtje cadeau.

“Ik heb al een idee waar het komt te hangen. Binnenkort kan heel Texel het komen bewonderen”, zo belooft de strandvonder.
Formule 1-spel
Reacties (0)