Twintig openbare oplaadpalen voor elektrische auto’s

Door Bart Bosch
Gepubliceerd: Woensdag 22 Februari 2012
43720 x bekeken
Texel krijgt als een van de negen aangewezen nationale ‘proeftuinen’ voor elektrisch vervoer steeds meer vorm.


Verspreid over het eiland komt op maar liefst twintig parkeerterreinen een openbaar oplaadpunt voor elektrische auto’s.

Ze worden gratis geleverd, beheerd en onderhouden door het bedrijf E-laad.nl. Dit is een uitvloeisel van het samenwerkingscontract tussen de gemeente Texel en de Stichting Urgenda.

Eerder konden daardoor 21 deelnemende Texelse bedrijven en organisaties met rijkssubsidie een elektrische auto aanschaffen.

Er zijn 24 auto’s besteld of al in gebruik. Ook enkele particulieren rijden elektrisch. Iedere deelnemer krijgt een gratis oplaadpaal aan huis. Daarnaast verschijnen de genoemde oplaadpalen in de publieke ruimte.

Voorlopig kan iedereen gratis elektrisch ‘tanken’ bij deze oplaadpunten. E-laad.nl heeft dit bedongen bij de energiebedrijven.

Over enkele maanden moet er worden betaald (een tankbeurt kost gemiddeld € 4,50). E-laad.nl garandeert dat er groene stroom van Delta uit de publieke oplaadpalen komt.

Eén openbare oplaadpaal heeft twee stopcontacten, zodat tegelijkertijd twee auto’s of scooters kunnen worden opgeladen.

Per oplaadpunt is daarvoor één parkeerplaats gereserveerd. Gewone auto’s mogen er dan niet meer staan. In feite worden voor het elektrisch rijden dus twintig parkeerplaatsen opgeofferd.

Wij leggen onze lezers de vraag voor wat zij daarvan vinden. Weegt dit ruimschoots op tegen de mileuvoordelen als schone lucht?

Of betwijfelt u het nut van elektrisch rijden en vindt u het zonde van die parkeerplaatsen? Stem in de poll op www.texel-plaza.nl.