Afbeelding

Van Broekhoven stopt herinneringen in schilderijen

Laatste kunst & cultuurberichten
In Galerie Posthuys in De Koog zijn tot eind november schilderijen en aquarellen te zien van Daniëlle van Broekhoven.

Ook worden nieuwe wandtableaus en dagboeken van Kathja Smits geëxposeerd, evenals een installatie met aquarellen en keramiek van Barbara Guldenaar en De Gedekte Tafel (met gebruikskeramiek en keramische sculpturen).

Van Broekhoven probeert herinneringen aan plaatsen, wandelingen, en reizen levendig te houden middels schilderijen. Bij het maken liggen de doeken plat op de grond of plat op tafel. Op die manier kan zij nat-in-nat en met sterk verdunde verf werken.

In september 2015 en september 2016 werkte Van Broekhoven in Het Sterrenbos; een artist-in-residence in St. Michielsgestel waar vroeger Leon Adriaans woonde en werkte. Daar is ze voorzichtig begonnen met het toelaten van lucht en open ruimtes in haar werk. “Voorheen richtte ik me vooral op details uit landschappen, ik zoomde meer in. De gelaagdheid die altijd al belangrijk was in mijn werk, komt in deze nieuwe werken ook naar voren als een soort coulissen-landschap.” De bomen, struiken en weilanden, verworden tot streken, vegen en vlekken verf, die voor en achter elkaar langs bewegen. “Het schilderen op deze manier is een ongrijpbaar proces en tegelijkertijd een uiterst weloverwogen proces, waarin grote alertheid en concentratie geboden zijn.”