De blauwe haarkwal. (Foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)
De blauwe haarkwal. (Foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Let op: veel kwallen op het strand

Laatste nieuwsberichten
Door de straffe oostenwind zijn er veel kwallen aan het strand. In deze tijd van het jaar zijn er verschillende stekende soorten bij. Het is geen reden om niet te gaan zwemmen, maar hou er wel rekening mee. Neem bijvoorbeeld een flesje azijn mee tegen kwallensteken, zo waarschuwt Ecomare.

Op dit moment zijn er op en nabij het Noordzeestrand voornamelijk blauwe haarkwallen en kompaskwallen. Deze soorten kunnen steken, maar niet heftig. In de afgelopen dagen zijn er ook rode haarkwallen gevonden. Deze zijn minder algemeen, maar ze steken extra heftig. Je kunt ze meestal herkennen aan de baksteenrode kleur en de lange, haarvormige tentakels. Andere soorten kwallen en kleine kwalletjes zijn ongevaarlijk voor mensen. Ze zijn allemaal wel mooi om ze in een emmertje of iets dergelijks te bekijken.

Kwallen horen bij het plankton, omdat ze niet actief zwemmen en met de zeestromen mee gaan. Bij oostenwind ontstaat een onderstroom over de zeebodem richting strand, die het plankton, en dus ook de kwallen, meevoert. Als de wind gaat draaien wordt het vanzelf minder.

Kwallengif is niet bestand tegen heet water en zuur. Daarom helpt een beetje azijn op een zere plek, die door kwallen is veroorzaakt. Heet water, met de temperatuur van een teiltje afwaswater, helpt ook.