Een champagnetoost op het ondertekende contract. Foto: Henk Slikker
Een champagnetoost op het ondertekende contract. Foto: Henk Slikker

Contract noodaanlanding Texel ondertekend

Laatste nieuwsberichten
Vorig jaar werd er in de TESO-haven in Den Helder al een noodaanlanding gerealiseerd, donderdag werd de ‘officiële aftrap’ gegeven voor een noodaanlanding op de Teso-haven op Texel.

Alle betrokken partijen, Rijkswaterstaat, TESO, gemeente Texel en aannemer Van den Biggelaar, kwamen donderdagmiddag bijeen op de locatie waar de noodaanlanding volgend jaar moet verrijzen, om de contracten te ondertekenen.

TESO-directeur Cees de Waal gaf in zijn toespraak aan dat de noodaanlanding een bittere noodzaak is om de continuïteit van de bereikbaarheid van het eiland te waarborgen. In geval van langdurige uitval van de reguliere aanlanding kan de veerboot bij de noodaanlanding personen en voertuigen laden en lossen. Dit kan niet direct, omdat dan eerst een mobiele noodbrug, die beschikbaar is voor alle veerhaven in het Waddengebied, naar Texel getransporteerd moet worden. Dit moet binnen 48 uur gerealiseerd zijn.

“We hopen dat we de noodaanlanding nooit hoeven te gebruiken. Maar dat het nodig kan zijn, bleek enkele jaren geleden. In het jaar 2007 had het weinig gescheeld of Texel was dagenlang onbereikbaar geweest door een aanvaring van de Molengat met de aanlandingsplaats in Den Helder. Het liep toen goed af, omdat na 17 uur de veerdienst weer voortgezet kon worden. Maar als de schade erger was geweest, was Texel toen dagenlang en misschien wel wekenlang afgesloten geweest van het vasteland. Voor mensen die aan de overkant naar het ziekenhuis, school of werk moeten, maar ook voor alle bedrijven die bevoorraad moeten worden, had dit enorme gevolgen gehad. Gelukkig kwam het toen niet zover, maar we moeten altijd alert blijven.” De Waal ziet de aanschaf dan ook als een historische stap.

Aannemer Van den Biggelaar hoopt begin juli volgend jaar klaar te zijn met de bouw van de noodaanlanding. Daarna zal hij eerst enkele maanden op Ameland worden ingezet. Nog voor het stormseizoen zal de noodaanlanding dan op Texel arriveren. Gemeente Texel zal maximaal €50.000,- bijdragen aan de realisatie van de noodaanlanding.