Bezoekers dromden na de omhulling om het kunstwerk heen. Foto Joop Rommets
Bezoekers dromden na de omhulling om het kunstwerk heen. Foto Joop Rommets

Kunstwerk “Tijdlijnen in het landschap” onthuld

Laatste nieuwsberichten
In een weiland aan de Loswal, tussen Oost en de Lancasterdijk en vlakbij de molen van Het Noorden, is zondagmiddag het kunstwerk ‘Tijdlijnen in het landschap’ onthuld. Het werd in opdracht van de dorpscommissie van Oosterend ontworpen en gemaakt door Anouk Mastenbroek en Rosa Helldorfer uit Arnhem.

Het initiatief voor het kunstwerk kwam van het Texelfonds, dat in 2007 een geldbedrag cadeau kreeg van veerdienst TESO, die toen honderd jaar bestond. Het ging om een jaarlijks bedrag van €50.000,- voor een periode van vijf jaar. Deze periode werd later verlengd met nog eens vijf jaar. Het geld was bestemd voor het behoud van het natuurlijk en cultureel erfgoed op Texel.

Naast allerlei andere initiatieven besloot het Texelfonds alle zeven dorpen op Texel een kunstwerk aan te bieden. Oosterend is het eerste waarvan het kunstwerk werd onthuld, nadat de dorpscommissie kunstenaars door middel van advertenties in diverse media had uitgenodigd een ontwerp in te sturen. Bedoeling was dat de makers zich lieten inspireren door de historie van het gebied, waarin de visserij, landbouw en nijverheid altijd een belangrijke rol hebben gespeeld. Bovendien moest de historie worden verbonden met het toekomstbeeld van de huidige bewoners.
Het werk dat er nu staat, werd gekozen uit ruim dertig inzendingen. De dorpscommissie maakte daaruit een eerste selectie, waarna de bevolking haar voorkeur mocht uitspreken.

De onthulling bracht veel bewoners van Oosterend en omgeving op de been. De makers van het beeld – een constructie met stalen pijpen – vertelden in een toelichting dat de weidse omgeving erg belangrijk was geweest voor het ontwerp. “Als je eromheen loopt, verandert het beeld steeds. Als de lucht rood kleurt bij de zonsopgang. ziet het er heel anders uit dan op een ander moment van de dag. Eigenlijk heb je elk uur, elke minuut, elke seconde een ander beeld. We zijn ook erg benieuwd hoe het er uitziet als er sneeuw ligt.”