Jaco Spek en Kees Groenewoud sturen de TX Gin richting het Caribisch gebied. (Foto: Mikel Knippenberg)
Jaco Spek en Kees Groenewoud sturen de TX Gin richting het Caribisch gebied. (Foto: Mikel Knippenberg)

TX Gin gaat de oceaan over

Laatste ondernemersberichten
Stokerij Texel start in het voorjaar van 2018 met de productie van een unieke Single Cask Ocean Aged TX Gin. Deze gin wordt met het zeilschip Tres Hombres van het bedrijf Fairtransport richting het Caribische gebied gestuurd en ondergaat een uniek rijpingsproces.

“Aan boord van de Tres Hombres komt een vat gin van ongeveer 220 liter met een alcoholpercentage van circa 70 procent. Dit is de zogenoemde Captain’s Choice. In vroeger tijden dronk de kapitein deze pure drank, de bemanning kreeg dit in een verdunde versie. Het resultaat zal een unieke ‘Ocean Aged gin’ zijn die ongeveer zes maanden op de oceaan heeft gerijpt”, vertelt Kees Groenewoud, van Stokerij Texel.

Deze rijpingsmethode is niet nieuw. “In de achttiende eeuw voeren transportschepen in de Verenigde Staten de Mississippi op om steden te bevoorraden met diverse soorten whiskey (Amerikaanse spelling, red.). Deze whiskey smaakte alsof hij langer gerijpt was”, vertelt Kees. “Door deining, de temperatuursverschillen en de zilte lucht gebeurt er iets bijzonders in het vat. Na een zeereis smaakt de drank dan voller en rijper. Er zijn whiskey’s maar ook wijnen die op het water worden gerijpt. Afhankelijk van de duur en de locatie van de reis zal onze gin tussen een factor zes en acht ouder zijn dan op land gelagerde drank”, vult Jaco Spek (compagnon van Kees Groenewoud) aan.

“We zijn nu aan het experimenteren met verschillende type vaten. Waarschijnlijk worden het oude Duitse rode wijnvaten die opnieuw worden gebrand. Door het branden van de vaten ontstaat er een extra smaakdimensie”, gaat Jaco door. Door de gin te laten rijpen in eikenhouten vaten verandert ook de kleur van de drank. “Volgens ons was gin vroeger altijd gekleurd. Alleen de gin die direct in de fles ging was transparant, maar als het vervoerd moest worden dan ging dat in houten vaten en die gaven altijd kleur en smaak af.”

“Belangstellenden kunnen vooraf deze unieke fles gin reserveren. Zij ontvangen dan van ons een certificaat waarmee ze aanspraak maken op een fles Single Cask Ocean Aged TX Gin. De eerste lading hiervan zal in het voorjaar van 2018 terug op Texelse bodem zijn”, vertellen Kees en Jaco.
“Het enige wat we natuurlijk niet in de hand hebben, eigenlijk net zoals in de zeventiende eeuw, is schipbreuk en piraterij. Dat is het transportrisico. Mocht het eerste vat gin verloren gaan dan moeten zowel wij als onze klanten een jaartje wachten tot de volgende lading weer onze kant op komt. Dat risico en avontuur maakt onze onderneming natuurlijk erg uitdagend en daar houden we van.”

Intekenen voor de Single Cask Ocean Aged TX Gin kan via de website van Stokerij Texel. Zie ook onderstaande contactgegevens.

Stokerij Texel, Postweg 132 De Cocksdorp, 06-22239262, www.stokerijtexel.nl, info@stokerijtexel.nl, Twitter en Facebook: @StokerijTexel



Stokerij Texel: http://www.stokerijtexel.nl
De TX Gin gaat aan boord van het zeilschip Tres Hombres. (Foto: Fairtransport.eu)
Naast de TX Gin worden er ook andere fair-trade producten vervoerd. (Foto: Fairtransport.eu)