De blonde tapuit. (Foto: BirdingTexel.com - Jos van den Berg)
De blonde tapuit. (Foto: BirdingTexel.com - Jos van den Berg)

Unicum: blonde tapuit strijkt neer op Texel

Laatste nieuwsberichten
De 15-jarige Koen Stork reed donderdag via Waalenburg naar school en zag onderweg een vogeltje dat hij niet eerder had gezien. Het bleek te gaan om een westelijke blonde tapuit, niet eerder gespot op Texel en pas voor de derde keer gezien in Nederland.

De laatste blonde tapuit in Nederland werd dertien jaar geleden gespot. Mocht de vogel vrijdag wederom gezien worden, dan kan Texel een stroom aan vogelaars verwachten.

“Koen reed over het Waalenburgerdijkje en had geen verrekijker bij zich”, vertelt Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum. “Hij zag een voor hem afwijkende tapuit, maar kon de vogel niet plaatsen. Hij stuurde een berichtje in de Whatsapp-groep voor vogelaars, waarna enkele vogelaars erop af gingen en het vogeltje – ongeveer net zo groot als een spreeuw – op naam wisten te brengen.” Volgens Plomp is het knap dat Koen de tapuit herkende als afwijkend: “De verschillen met de gewone tapuit zijn nihil, zeker als je het vogeltje zonder verrekijker spot.”

De westelijke tapuit komt uit de richting van Spanje en trekt momenteel weg naar het zuiden. “Een enkeling doet echter aan ‘reversed migration’”, vertelt Plomp: Het exemplaar dat donderdag op Texel werd gezien, is naar alle waarschijnlijkheid na de stevige wind uit het zuiden van begin deze week uit koers geraakt.