Na de 'piekbuien' van maandag deelde de gemeente zandzakken uit in de lagere delen van Den Burg. (Foto: Eva Groot)
Na de 'piekbuien' van maandag deelde de gemeente zandzakken uit in de lagere delen van Den Burg. (Foto: Eva Groot)

Waarom stijgt de rioolheffing?

Laatste nieuwsberichten
De verhoging van de rioolheffing leverde nogal wat vragen op. De heffing stijgt in 2018 met €10,83 (van €255,04 naar €265,87) en zal in de volgende jaren tot 2023 jaarlijks met €2,- stijgen. Volgens de gemeente is de verhoging noodzakelijk, omdat het rioleringssysteem en de afvoer van oppervlakte- en grondwater aanpassingen nodig heeft vanwege klimaatverandering.

Betalen burgers nu dubbel, aangezien ze ook al aan het hoogheemraadschap betalen voor waterafvoer? En is die snelle stijging nodig, had dit onderhoud niet voorzien kunnen worden zodat de stijging geleidelijker had kunnen gaan?

“De stijging van de heffing is het gevolg van een nieuwe manier van begroten. Het belangrijkste verschil voor burgers is dat het bedrag dat zij betalen rechtstreeks terugvloeit naar het onderhoud aan het systeem,” legt de gemeentewoordvoerder uit.

Omdat er de komende jaren meer onderhoud aan het rioleringssysteem wordt verwacht, is er gezocht naar een systeem dat de kosten die daarmee gemoeid zijn rechtstreekser koppelt aan gebruik: wat aan heffing binnenkomt, stroomt rechtstreeks terug naar het rioleringssysteem.
Gemeenten hebben een aantal taken op het gebied van waterbeheer. Deze taken voeren ze uit in opdracht van het hoogheemraadschap. Burgers betalen de gemeente voor het deel dat de gemeente uitvoert, en het hoogheemraadschap voor het deel dat zij uitvoeren.

Het deel dat via de heffingen bij de gemeente binnenkomt is vanaf 2018 55 procent van het totale budget. Volgens wettelijke regels mag de gemeente alleen de werkzaamheden binnen de bebouwde kom verdisconteren in de heffing, omdat dit taken zijn die rechtstreeks aan burgers ten goede komen. De heffing was, naar deze regels gemeten, jarenlang te laag. De verhoging is dus eigenlijk een reparatie die de werkelijke kosten recht doet.

De andere taken die de gemeente uitvoert, zijn van algemeen nut en vinden plaats in het buitengebied. Die taken zijn bijvoorbeeld maaien, baggeren en het vervangen van duikers. Deze taken komen ten laste van de algemene middelen in de begroting. Het gaat om 45 procent van het totale budget.

Doordat dit bedrag nu ‘verschoond’ is van werk aan het systeem binnen de bebouwde kom, zijn de budgetten voor algemeen nut en dat wat rechtstreeks aan burgers ten goede komt, nu gescheiden.

De taken van de gemeente op watergebied zijn dus vanaf 2018 ordelijker. “Dat maakt de begroting overzichtelijk en de burger weet precies waarvoor hij of zij betaalt en waar het geld naar toe gaat,” zegt de woordvoerder.

Wateroverlast door klimaatverandering: rioolheffing omhoog: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/063468/