Advertorial

Gregory Pataca begint Drumschool Texel in Den Burg

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Donderdag 17 Mei 2018, 9:49 uur
4143 x bekeken
Als kind bouwde hij van potten, pannen en deksels drumstellen in de tuin. De liefde voor percussie raakte Gregory Pataca (50) de jaren die volgden niet kwijt, maar pas toen hij 15 jaar oud was volgde de geboren Curaçaoënaar zelf zijn eerste drumles. Nu, na veel opgedane ervaring als uitvoerend én docerend muzikant, start hij zijn eigen school: Drumschool Texel in Den Burg. Op zaterdag 19 mei is de feestelijke opening.

Gregory komt oorspronkelijk van Curaçao. Daar ontstond zijn liefde voor ritme en muziek. “Als 8-jarige heb ik piano en blokfluit gespeeld”, vertelt Gregory. “Ik wilde echter ook graag op baseball: dat is een populaire sport op Curaçao. Omdat mijn ouders geen twee activiteiten konden bekostigen – ik heb drie broers – moest ik kiezen.” Gregory koos voor de sport, maar de liefde voor muziek bleef. Toen hij 11 jaar oud was, verhuisde het gezin naar Nederland, waar hij als 15-jarige zijn eerste popcursus volgde. Gregory was verkocht.

Uitvoerend muzikant

In 1990 begon Gregory met lessen bij Drumschool Cleuver in Scheveningen, in 1992 startte hij met een opleiding op het Rotterdamse conservatorium. De opleiding Jazz/Wereldmuziek maakte hij echter niet af: “Ik was als uitvoerend muzikant actief in diverse semi-professionele bands en had nauwelijks tijd voor school. Ik volgde een opleiding om broodmuzikant te worden, maar in feite was ik dat al. Mijn mentor adviseerde me na drie jaar te stoppen met school – mede omdat het niet motiverend werkte voor mijn medestudenten.”

De wereld over

Vanaf 1994 stortte Gregory zich volledig op zijn passie en toerde hij de hele wereld over: Japan, Afrika, Zuid-Korea en Europa. “Ik speelde in diverse bands. Van Cubaans tot Afrikaans en van Zuid-Amerikaans tot popmuziek: we speelden van alles.” Sinds 2006 staat de uitvoerende carrière van Gregory op een lager pitje: hij begon met lesgeven, onder meer op muziekscholen in Aalsmeer en Uithoorn en op het Zadkine Popacademie-ROC in Rotterdam, maar ook in buurthuizen en aan huis. Sinds kort stort hij zich - naast op uitvoerend werk voor onder meer Kenny B, Maikal X (Postman), Queen Omega, Shirma Rouse (TVOH), Ashwin Jay Dee, Cali P, Randy Valentine, Tasha’s World, Stanley Clementina, Ziggi Recardo, Franklin Batta, Gypian en The Rootsriders - op Drumschool Texel, waar hij zijn enthousiasme, creativiteit en liefde voor muziek graag overbrengt op zijn leerlingen.

Snelle resultaten

Gregory ontwikkelde voor zijn cursisten een lesmethode waarmee snel resultaat geboekt wordt. Een verfrissende methode voor kinderen en volwassenen, die ook bij jongeren goed aanslaat: “Jongeren houden niet van oeverloos technische oefeningetjes doen: ze willen met een nummer mee kunnen spelen of samen met anderen een liedje kunnen maken. Daar werk ik dan ook aan met mijn leerlingen”, aldus Gregory. “Uiteraard kan ik, indien gewenst, ook de focus leggen op de techniek.”

Wensen en doelen

Bij de eerste drumles spreekt Gregory de wensen en doelen door met de cursist. “Wat wil je bereiken binnen welk tijdsbestek? Samen werken we hier dan naartoe.” Cursisten leren verschillende ritmes in meerdere stijlen, diverse drumfills en techniekoefeningen. Ook wordt er meegespeeld op muziek, geïmproviseerd en gesoleerd. De oefeningen bij Drumschool Texel kunnen worden opgenomen, zodat het thuis makkelijker is om te herhalen. “In plaats van dat je vastloopt en de volgende les pas kunt vragen hoe iets ook alweer moest, kun je de oefeningen thuis beluisteren.”

Voor lichaam en geest

“Muzikale ontwikkeling is van groot belang”, vertelt Gregory. “Nederland is een rijk land, maar wat is een rijk land zonder muziek en cultuur? Ik vind dat er op scholen meer gedaan moet worden met muziek: het triggert het deel van de hersenen dat ervoor zorgt dat je beter kunt leren.” Op de website van Drumschool Texel is een filmpje te vinden van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, waarin Scherder het belang van muziek voor de hersenen uitlegt. Gregory: “Bovendien is muziek maken goed voor lichaam en geest: het verbrandt calorieën, verlaagt je stresslevel en bloeddruk, verlicht pijn, geeft energie en geeft je geheugen een boost”.

Drumservice

Bij Drumschool Texel wordt niet alleen lesgegeven: als uitvoerend muzikant heeft Gregory een studio aan huis waar hij producties en ‘drumservice’ aanbiedt: artiesten die een drum- of percussiepartij nodig hebben, kunnen deze bij Gregory afnemen. Zo speelde hij platen in voor diverse artiesten over de hele wereld.

Bij Drumschool Texel is iedereen welkom: jong en oud (minimale leeftijd 6 jaar), beginners en gevorderden. De opening is op zaterdag 19 mei tussen 15.00 en 18.00 uur. Alle geïnteresseerden zijn welkom om te komen kijken, vragen te stellen en eventueel een proefles in te plannen.

Drumschool Texel - Gregory Pataca | Warmoesstraat 34, Den Burg | T: 06-15541656 | I: www.drumschooltexel.nl | E: drumschooltexel@gmail.com
Reacties (0)