Advertorial

Mantje De Koog: strak, authentiek en energieneutraal

Door Esmir van Wering
Gepubliceerd: Donderdag 12 Juli 2018, 9:40 uur
2170 x bekeken
Het tweede filiaal van Mantje Lifestyle Store opende in maart haar gloednieuwe deuren. Sandor Mantje: “Het vorige pand was vergane glorie. Nu het compleet vernieuwd is, geeft het de winkelstraat een welkome facelift.” Er is gekozen voor natuurlijke materialen, zoals hout, natuursteen en staal, waarbij het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Over duurzaamheid gesproken, het winkelpand is energieneutraal en voor de komende tien jaar milieu-ontlastend.

Het team is superbelangrijk
Even wat cijfers. Mantje Lifestyle Store bestaat sinds 1928. Sandor zit sinds drieëntwintig jaar bij het familiebedrijf en zijn partner Jacobien deed negentien jaar geleden haar intrede. Sandor en Jacobien zijn dit jaar vijfentwintig jaar samen, sinds de eerste kus. Inmiddels hebben ze drie kinderen. Daarvóór zat Sandor op de zeevaartschool en heeft hij vijf jaar op sleepboten gezeten voor baggerwerkzaamheden. Ondanks dat het een compleet andere branche was, was het een leerzame tijd, vindt Sandor. “Er is één ding wat ontzettend belangrijk is als je een eigen bedrijf runt, ongeacht de branche waarin je werkt en het formaat van je business, en dat zijn je werknemers. Zij moeten in een prettige sfeer kunnen werken. Als je team het niet naar de zin heeft of niet met elkaar door een deur kan, werkt dat door naar je klanten. Bovendien wordt het voor jezelf dan ook een stuk minder leuk. Dat heb ik ervaren in de tijd dat ik nog op zee zat. Als ik met een team van chagrijnen was, waren het hele lange maanden van huis. Maar was het een leuk, sterk team? Dan vloog de tijd en maakte het zelfs niet uit als het schip waarmee je voer een oud barrel was.”

Mantje De Koog
Het winkelpand telt 550 vierkante meter shopplezier, verdeeld over vier verdiepingen. De kelder is de mancave met herenkleding. De begane grond is het domein van de dames (mode, schoenen en outdoorartikelen). Op de eerste verdieping zijn de outdoorartikelen voor mannen en is een afdeling met kinderkleding en -schoenen. En op de tweede etage bevindt zich een nieuw assortiment in de Mantje-collectie: homeproducten, zoals woon- en tuinaccessoires. In totaal kun je er voor ruim 130 verschillende merken terecht.

Duurzaamheid
Het gesprek met Sandor en Jacobien komt opvallend vaak terug op het onderwerp duurzaamheid. Sandor: “Wie niet in een ontwikkelingsland leeft, heeft de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een betere wereld en een beter milieu. Je hoeft echt niet je huis te behangen met zonnepanelen. Al koop je elke week één fair trade-product. Doe gewoon wat je kunt.” Op het dak van het nieuwe winkelpand zitten 96 zonnepanelen, wat het geavanceerde warmtesysteem van energie voorziet. Om misverstanden te voorkomen: de merken die bij Mantje worden verkocht, hebben niet het label fair trade, maar eigenaar Sandor en Jacobien worden wel steeds kritischer op de kleding die ze verkopen. Sandor: “Je kunt natuurlijk een t-shirt van vijf euro kopen, maar die zal je mij niet zien dragen. Wanneer je het ’s avonds uittrekt, geef je bij wijze van spreken nog steeds licht vanwege de goedkope chemische stoffen die erin zitten. Plus dat het voor dat geld nooit op een goede manier kan zijn geproduceerd. We hebben een keer iets soortgelijks gehad met pantoffels die in China werden gemaakt. De sloffen werden bewerkt met chroom-6, een kankerverwekkende stof. Toen we dat ontdekten, hebben we ze direct uit het assortiment gehaald.” Jacobien haakt hierop in en zegt: “Ooit hadden we jassen met een echte bontkraag. Dat is nu ondénkbaar! En terecht. Dit najaar zijn dierenprints opnieuw dé trend, maar dan dus mooi nep.” Sandor: “Het is overigens verbazingwekkend hoe goed de mensen reageerden op het verbod van gratis plastic draagtassen in winkels. Na de afschaffing hadden we nog wat plastic tassen over. De voorraad waarmee we normaal gesproken een maand deden, ging nu een half jaar mee”. Jacobien vult aan: “We verkopen wel merken die minder milieubewust worden geproduceerd en we rijden nog steeds in dieselauto’s rond. Maar waar het kan, letten we erop dat we de natuur zo min mogelijk schaden.”

Reddingboot Ida Mary
Tijdens een bezoekje aan Mantje in De Koog is de grote reddingboot op de vide niet te missen. Deze boot, genaamd Ida Mary, is het boegbeeld van het winkelpand. Tussen 1964 tot 1986 was dit de reddingboot van Texel. En deze is onlosmakelijk verbonden met het goede doel. Sandor: “Voorin de winkel verkopen we kleding en souvenirs, waarvan de opbrengst naar Stichting Ida Mary gaat. Hiermee spaart de stichting voor een eigen expositieruimte over de maritieme historie van de Texelse noordkop.”

Kom gezellig langs bij Mantje in De Koog om te shoppen, om wooninspiratie op te doen en voor een vleugje Texelse nostalgie.

Openingstijden Mantje De Koog:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 tot 18.00 uur.
Zaterdag: 9.00 tot 17.00 uur.
Zondag: 10.00 tot 17.00 uur.

Mantje Store - De Koog
Dorpsstraat 71
T: (0222) 317319
E: info@mantjestore.nl
I: www.mantjestore.nl


Mantje Store - Den Burg
Hogerstraat 1 - 5
T: (0222) 312102

Formule 1-spel
Reacties (0)