Afbeelding

Stookverbod en waarschuwing voor botulisme en blauwalg

Laatste nieuwsberichten
Na het rookverbod geldt nu ook een stookverbod in natuurgebieden. Dat maakt de gemeente bekend. Er mag geen open vuur worden gemaakt en koken op houtskool en briketten is eveneens verboden. Dit in verband met de aanhoudende droogte en het risico op snel uitbreidende natuurbranden.

De gemeente attendeert campinghouders en terreineigenaren erop dat zij zelf een verbod kunnen instellen op vuur en het gebruik van barbecues en vraagt iedereen alert te zijn om brand te voorkomen:

“Gooi sigarettenpeuken en glas in een prullenbak, parkeer geen auto’s in hoog en droog gras omdat de katalysator en de uitlaat zo heet kunnen worden dat ze brand kunnen veroorzaken. Houdt rekening met toegangswegen en -paden voor de brandweer en blokkeer geen waterwinplaatsen.”

Het droge weer veroorzaakt eveneens groei van blauwalg in het oppervlaktewater. Ook kunnen mensen en dieren ziek worden door botulisme, een vorm van voedselvergiftiging. In deze warme omstandigheden kan de bacterie die botulisme veroorzaakt snel groeien, bijvoorbeeld op kadavers.

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier waarschuwt daarom dieren niet uit oppervlaktewater te laten drinken. Wie kadavers van vissen of vogels vindt in de buurt van water, wordt verzocht ze niet aan te raken en er melding van te maken bij de gemeente of het hoogheemraadschap. De dieren kunnen overleden zijn aan botulisme, in dat geval is er besmettingsgevaar.