Daan Leest: De heilige Rita van Tommy Wieringa

Door Daan Welboren
Gepubliceerd: Vrijdag 10 Augustus 2018
697 x bekeken
Een boek als een mokerslag. Na het omslaan van de laatste pagina voelde ik mij verpletterd door De heilige Rita, het meesterwerk van Tommy Wieringa. Overdreven reactie? In mijn enthousiasme ontkom ik daar niet aan. Leesplezier in de ruimste zin van het woord. Na het verschijnen in november 2017 waren de media unaniem lovend. “Zijn beste boek!” Herdruk op herdruk volgde.


Wieringa is voor mij een van de beste Nederlandse schrijvers. Daarom voelde ik mij schuldig dat ik pas maanden later aan dit boek begon. Het succes is inmiddels zo groot dat mijn aanbeveling overbodig is. Waarom zou ik daaraan nog energie besteden? Toch doe ik het, omdat deze schitterende roman nog veel meer lezers verdient. Een boek om meerdere keren te lezen, vooral vanwege de prachtige taal.

De vrijgezelle Paul Krüzen woont al zijn leven lang met zijn vader in een Saksische spookboerderij aan de Duitse grens. Hij zorgt voor hem. In de achterliggende halve eeuw is hun dorp sterk veranderd, zoals overal op het platteland. Buitenlanders vestigen zich. Chinezen in de horeca van Mariënveen, Russen, Polen en Roemenen zijn vertrouwde verschijningen geworden.

Het verhaal wisselt tussen heden en verleden. Tijdens de Koude Oorlog maakt een Russische piloot met zijn sproeivliegtuigje een noodlanding in het maisveld achter hun boerderij. De opmaat naar een keten van onontkoombare gebeurtenissen. Paul is nog een jongen. Zijn moeder Alice ontfermt zich over de Rus, die de crash zwaargewond overleefde. Na ontslag uit het ziekenhuis wordt hij door de ambulance bij hen ‘afgeleverd’.

“Omdat het van een stenen hart en slechte manieren zou getuigen om een gevallen held uit de Sovjet-Unie weg te sturen, stemde Alice erin toe dat ze hem naar binnen reden. Terwijl ze hem op de bank installeerden, belde ze naar de school van haar echtgenoot.”

Ze hebben het paard van Troje in huis gehaald. Paul ziet met argusogen hoe zijn moeder op hun nieuwe huisgenoot reageert. De Rus wordt een invloedrijke figuur in hun omgeving. De personages die Wieringa introduceert, zijn levensecht. Karakteristieke verschijningen met eigen meningen en typerend taalgebruik. Hedwiges, Pauls beste vriend, is onvergetelijk. Hij merkt in de kroeg achteloos op dat hij eigenlijk miljonair is. Dat had hij beter niet kunnen doen.

“Merkte Hedwiges het zelf? Wist hij dat hij over de tong ging? Paul betwijfelde het – al zijn leven lang werd er over hem geroddeld, over zijn stem, zijn geaardheid, het winkeltje dat hij met starre moed verdedigde tegen de bijlslagen van de tijd.”

Een gelaagd boek, waarin spelenderwijs veel gebeurt. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, met prachtige natuurbeschrijvingen, humor en ontroering. De heilige Rita verrijkt ons leven.

De heilige Rita – Tommy Wieringa
De Bezige Bij | Paperback, 286 blz. | € 19,99


De liefhebbers van waargebeurde geschiedenissen wijs ik graag op Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde, het aandoenlijke boek van de Indiaas/Zweedse auteur Per J. Andersson. PK, de hoofdpersoon, is een jonge, talentvolle straatartiest die in een parkje in New Delhi portretten van passanten tekent. Hij heeft veel succes en dringt zelfs door tot hoogste kringen. PK behoort tot de laagste kaste, de onaanraakbaren. Bij zijn geboorte kreeg hij een profetie mee: “Je zult een meisje trouwen dat niet uit het dorp komt, niet uit het district, zelfs niet uit ons land; ze zal muzikaal zijn, een jungle bezitten en geboren worden onder het sterrenbeeld Stier.” Tja, en natuurlijk komt die voorspelling uiteindelijk ook uit.

In het parkje verschijnt een jonge, blonde vrouw. Op verzoek schildert PK haar portret en ontdekt dat zij de ware is uit de profetie. De liefde is wederzijds. Zij keert terug naar Zweden en per brief houden ze contact. Op een tweedehands damesfiets begint PK aan de 11.000 kilometer lange tocht van India naar Zweden. Avontuurlijk en spannend. Een fijn boek voor in de vakantie.

Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde – Per J. Andersson
Boekerij | Paperback, 285 blz. | € 19,99


I: Daanleest.nl en Nautaboek.nl
Formule 1-spel
Reacties (0)