Het vermaledijde knooppunt (afbeelding: Google Maps).
Het vermaledijde knooppunt (afbeelding: Google Maps).

Breed gedragen Manifest N250 roept provincie op tot actie

Laatste nieuwsberichten
Maandag reisde een delegatie van Texel af naar het provinciehuis in Haarlem, om daar aan de commissie Mobiliteit & Financiën het Manifest N250 aan te bieden. In het manifest staan oplossingen om de knelpunten aan te pakken die op de weg van Den Helder naar de veerhaven spelen. De 17-jarige Texelse Luna Dral hield een speech, zij benadrukte dat haar leeftijdsgenoten na hun studietijd terug willen naar de Noordkop en dat de gebrekkige infrastructuur dat onaantrekkelijk maakt.

De belangrijkste oplossing in het manifest is het ontvlechten van de kruising van de Ruyghweg, de Van Kinsbergenbrug en de Binnenhaven. “Op deze tijdens iedere spits zwaar overbelaste kruising is niet alleen sprake van vertragingen met economische schade tot gevolg, circa €1,5 miljoen per jaar, maar komt tevens de veiligheid van de weggebruikers en de leefbaarheid ter plaatse in het gedrang”, schrijven de opstellers. Zij willen dat het knooppunt een ongelijkwaardige kruising wordt, mogelijk door ondertunnelling.

Het manifest is ondertekend door 15 partijen. De ondertekenaars – Koninklijke Marine, haven- en scheepvaartvereniging HSV, de Helderse Ondernemersvereniging, het Texels Ondernemers Platform, de BV Willemsoord, de Helderse Ondernemers Binnenstad, de Ondernemersvereniging Kooypunt, TESO, VVV Texel, de Visafslag Den Helder/ Texel, Damen Shipyards, DHS en Peterson DH- stellen dat er al sinds 1999 wordt gepraat over aanpassingen. Er is onderzoek na onderzoek geweest, maar desondanks zijn er voor het verkeerspunt in het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur geen oplossingen opgenomen. Evenmin is er budget gereserveerd. In het programma zijn de infrastructurele investeringen tot 2023 vastgelegd, waarmee ontwikkelingen om het knooppunt te ontlasten dus minstens nog vijf jaar zouden worden uitgesteld.

Volgens de provincie moet er eerst meer onderzoek komen, maar de opstellers van het manifest vinden dat daar geen tijd meer voor is. Zij willen met het manifest aan de provincie laten zien dat de oplossingen breed gedragen zijn en dat de provincie er zo mee aan de slag kan.