Foto: Esther Gebuis
Foto: Esther Gebuis

Exclusief voor De Toegift: Talk & Music met Catherine Keyl

Laatste ondernemersberichten
Catherine Keyl begon haar carrière als één van de eerste vrouwelijke televisieverslaggevers bij de publieke omroep. In de jaren ’90 verhuisde ze naar RTL, waar ze met de Ontbijtshow, de 5 Uur Show en haar dagelijkse talkshow Catherine op de buis verscheen. “Na ongeveer 3.000 talkshows heeft ze enige ervaring”, staat met gevoel voor understatement op haar website vermeld.

In theater DeMess in haar woonplaats Naarden maakt Catherine regelmatig het programma Talk & Music: een goed gesprek met interessante gasten en met muzikale intermezzo’s van pianist en singer-songwriter Patrick John MacKaaij. Laatstgenoemde maakte in de laatste 20 jaar een wat hij zelf ‘bescheiden oeuvre aan Nederlandstalige nieuwtjes’ noemt. Dát programma komt voor één keer exclusief naar theater De Toegift @Klif12: burgemeester Michiel Uitdehaag schuift aan tafel bij de talkshowhost, ereburger Harry de Graaf passeert de revue en SBS 6-presentratrice Selma van Dijk zal haar verhaal doen. Van Dijk is getrouwd met Texelaar Tom Keyser en daarom met grote regelmaat op het eiland te vinden. De voorstelling is op zondag 23 september en begint om 14.00 uur.

“De voorstelling is speciaal voor ons gemaakt”, vertelt Berry Lussenburg van De Toegift. “Het is geen onderdeel van een theatertour, zoals dat voor de rest van de artiesten wel geldt. Het is uniek. En er zijn ook nog eens drie gasten in plaats van twee, zoals dat in Naarden altijd het geval is. En dan zit óók nog het eerste drankje bij de toegangskaart in. Hier moet je bij zijn, dat is duidelijk.”

Berry hoorde van de show tijdens een overleg tussen theaterprogrammeurs in Noord-Holland. Een van die programmeurs is Johan Hoogeboom. Hoogeboom maakt deel uit van onder meer Andermans Veren Live, een voorstelling die het Nederlandstalige theaterlied in ere houdt, en stond meermaals op de planken bij De Toegift. Hij programmeert cultureel centrum DeMess en daarmee ook Talk & Music. Zo kwam van het één het ander. Tot genoegen van Berry’s echtgenoot Jeroen Ras: “Jeroen is al heel lang fan van Catherine”, vertelt Berry. “Twintig jaar geleden woonde hij een opname van haar talkshow bij. Daar hield een mevrouw een betoog dat homo zijn een ziekte was. Jeroen stond op en zei: “Vindt u dat ik er ziek uitzie, mevrouw?” Hij won toen een fles wijn, omdat hij de meest interessante vraag van de uitzending had gesteld. En nu staat Catherine in ons eigen theater.”

De talkshow met Catherine maakt deel uit van de plannen van Berry en Jeroen om nieuwe dingen uit te proberen. Andersoortige voorstellingen, artiesten met een andere insteek en een ander tijdstip: “Het past goed, op een niet meer zo zomerse, winderige zondagmiddag knus bij elkaar in De Toegift. Catherine heeft voor de organisatie echt de tijd genomen. De nummers die Patrick John MacKaaij speelt, zijn bij de gasten uitgezocht. We weten niet wat er gezegd gaat worden, dus we zijn zelf ook razend benieuwd.”

Wie overigens donderdag de 20e naar de show Zomaar van cabaretier Wouter Monden komt - stand-up comedian, tekstschrijver, publieksopwarmer voor Zondag met Lubach en roastmaster - wacht een verrassing: twee cabaretiers voor de prijs van één. In het voorprogramma staat de vermaarde Edo Berger. Monden en Berger maakten samen het muzikale nieuwsitem de Q-musical op radiozender Qmusic. Daarvoor werden ze in 2016 genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon. Er zijn nog kaarten en ze kosten €18,50, inclusief een drankje na de voorstelling.

De kaarten voor Talk & Music kosten €17,50, eveneens inclusief een drankje als ‘toegift’. Voor bij de borrel staan er op de kaart onder andere vegetarische kroketten en borrelplanken: de Texelse kaasplank – een broodplank met verschillende smeersels – en de pittige plank. Dat laatste is voor het hetere borrelwerk, met nacho’s, gefrituurde snacks, sambalkaas, papadums, jalapenos en dipsaus.

Het restaurant is zondagavond na de show van Catherine en Patrick John geopend voor een diner. Chef Ineke Witte serveert er zorgvuldig aan try-outs onderworpen voorprogramma’s (voorgerechten), hoofdprogramma’s (het hoofdmenu) en toegiften (de nagerechten): “We werken zoveel mogelijk met Texelse producten. Sowieso komt al het vlees en alle vis hier vandaan.” De klassieker de Broadway Burger is het lievelingsgerecht van menigeen en haalde daardoor de net voor de zomer vernieuwde menukaart met verve opnieuw: een hamburger van 100 procent Texels weiderund met spek, kaas, salade, saus en frites, geserveerd op een Italiaanse bol.

De Toegift
Klif 12, Den Hoorn
T: (0222) 319633
E: mail@detoegift.com
I: www.detoegift.com
FB: detoegiftklif12



Website De Toegift: https://www.detoegift.com/