Still van de livestream op de website van mediabureau Langeveld & de Rooy.
Still van de livestream op de website van mediabureau Langeveld & de Rooy.

Gemeente: “Livestream Groeneplaats niet toegestaan”

Laatste nieuwsberichten
De camera die is geplaatst aan het Polderhuis mag geen opnamen maken van de Groeneplaats. Passerende burgers mogen niet herkenbaar in beeld worden gebracht. Ook de livestream die uitgezonden wordt via de website van mediabureau Langeveld & De Rooy, is wettelijk niet toegestaan. Tot die conclusies komt de gemeente, die eerder liet weten zich te verdiepen in de kwestie.

Er sprake is van een overtreding van de Algemene Verordening Persoonsbescherming en van artikel 441b van het Wetboek van Strafrecht, waarin staat: “Elk opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd.”

“De gemeente is echter niet de handhavende partij, dat is de Autoriteit Persoonsgegevens voor wat betreft de overtreding van de AVG en justitie voor wat betreft de strafrechtelijke overtreding”, laat de gemeente weten. “Voor handhavend optreden moet aangifte worden gedaan. De gemeente kan dat in principe doen, maar onderneemt in deze kwestie geen stappen. Wel zien wij het als onze taak om bedrijven erop te wijzen dat zij in overtreding zijn. We zullen ze daarvan schriftelijk op de hoogte stellen.”

De gemeente liet eerder al weten dat de camera op de Groeneplaats een aanleiding was om uit te zoeken wat er wel en niet mag. Ook voor camera’s die op andere plekken op het eiland hangen, wordt onderzocht of dat aan de regels voldoet.