Advertorial

Filmklassiekersfestival: “Mis de sixties niet nóg eens”

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Donderdag 11 Oktober 2018, 9:56 uur
668 x bekeken
De eerste James Bond, het romantische Breakfast at Tiffany’s, arthousefilm Le Mepris met Brigitte Bardot, Psycho van Hitchcock en één van Nederlands oudste documentaires Alleman. Stuk voor stuk filmklassiekers, stuk voor stuk uit de jaren ’60. Nóg een grote overeenkomst: alle films zijn, samen met vijfentwintig andere films uit die tijd, te zien tijdens het festival De Filmklassiekers in het weekend van 25, 26 en 27 januari. Het festival, georganiseerd door Mariska van der Sluis en Silvester de Ruig, speelt zich af op vier locaties: Cinema Texel, Theater De Kiekendief, een villa op De Krim en in theater De Toegift @Klif 12.

Silvester uit Haarlem droomt als film-freak al tijden van een filmklassiekers-festival. “Als kind was ik al gefascineerd door film en ik heb mijn leven lang alles gezien wat los en vast zit. Ik vind het mooi hoe de werkelijkheid in een film wordt versimpeld of juist geromantiseerd. Ik breng veel tijd door in bioscopen – soms slaap ik er zelfs. Een uurtje, als de film saai is.” In den lande worden veel filmfestivals georganiseerd, maar een klassiekersfestival ontbrak. Voor een concreter plan belde Silvester vriendin Mariska. “Zij heeft als organisator van bijeenkomsten, congressen, workshops en festivals veel ervaring met het opzetten van evenementen en was enthousiast om zich samen in te zetten voor dit festival.”

Een mooie aanvulling
De keuze om De Filmklassiekers op Texel te organiseren, was in eerste instantie geen bewuste: “We hadden eerst een grote bioscoop in Arnhem op het oog, maar het bleek in verband met de filmrechten onbetaalbaar om alle films daar te draaien”, vertelt de Rotterdamse Mariska. “Bovendien voelde het niet goed: we wilden liever een kleinschaliger locatie. Er is dan meer aandacht voor detail en voor de bezoekers.” Onder alle filmhuizen die Silvester en Mariska aanschreven, was ook de bioscoop in Den Burg. “Eigenaar Elmar Keijser leek enthousiast en zodoende gingen we op zoek naar een tweede locatie op Texel, waar wij graag komen. Liefst een vakantiepark, zodat we ook een filmhuiskamer konden realiseren: een plek geheel in sixties-stijl, waar je lekker film kunt kijken met je voeten op de bank en met een drankje bij de hand. Dat is een geschakelde villa op De Krim geworden. Daarnaast vertonen we daar ook films op groot scherm in Theater De Kiekendief.” Ook De Toegift@Klif 12 werd toegevoegd aan het rijtje met locaties.

Memorabele tijd
Aanvankelijk wilde Silvester zo veel mogelijk klassiekers in één weekend draaien, maar gaandeweg realiseerden hij en Mariska zich dat het beter zou zijn om kaders te stellen. “We wilden in eerste instantie beginnen met de fifties, maar slaan dat decennium toch over: de films zijn te traag, alleen zwart-wit en te braaf. Qua film is het geen memorabele tijd.” Mariska vult aan: “De sixties zijn filmisch gezien een belangrijke periode in de historie. In Hollywood werd op het doek de werkelijkheid nagestreefd, terwijl in Europa regisseurs als Fellini en Godard doorbraken met de arthouse-film. Dat genre inspireerde op zijn beurt Hollywood om weer een andere weg in te slaan.”

Blauwdruk voor alle films
Op het festival kunnen bezoekers onder meer de eerste Bond-film verwachten. “Dr. No, met Sean Connery in de hoofdrol, is de blauwdruk voor alle 25 daaropvolgende Bond-films”, vertelt Silvester. “De scène waarin Bond-girl Honeychile Rider in haar witte bikini de zee uit loopt, is één van de bekendste filmmomenten aller tijden.” In totaal worden 32 films vertoond. Silvester en Mariska stelden een programma samen met voor ieder wat wils. Een greep uit het verdere aanbod: bezoekers kunnen genieten van de zwart-wit arthouse 8 ½ van Fellini of van de ultieme sixties-freedom-film Easy Rider, van crimilovers Bonny & Clyde, outlaws Butch Cassidy and the Sundance Kid, het gestuntel van Inspector Clouseau in The Pink Panther en de trucs van Pail Newman op de pooltafel in The Hustler.

Sentiment of nieuwsgierigheid
“We merken dat het idee voor het festival niet alleen aanslaat bij wie in de jaren ‘60 jong was, maar ook bij jongere generaties. Of het nu uit sentiment, interesse of nieuwsgierigheid is: mis de sixties niet nog eens, is het devies”, aldus Silvester. “En als het een succes blijkt, komen we volgend jaar terug met een greep uit het filmaanbod van de jaren ’70, en het jaar daarna met films uit de jaren ’80.”

Om het feest compleet te maken, treedt op zaterdagavond in De Kiekendief de band Tin Soldiers op, een professionele coverband die nummers van onder meer The Lovin’ Spoonful, The Beatles, The Rolling Stones en Bob Dylan vertolkt. Voor gasten van de overkant worden pakketten met een overnachting bij De Krim, Hotel De Lindeboom of Loodsmans Welvaren aangeboden.

Tot 31 oktober zijn er vroegboekkortingen: een film-only passepartout kost dan €39,- in plaats van €49,- . Het hele pakket – toegang tot alle films, het sixtiesfeest op zaterdag en een driegangendiner op De Krim – kost €89,- en voor early birds €79,-. Voor Texelaars is er t/m 31 oktober een speciale aanbieding: toegang tot alle films én het optreden van Tin Soldiers voor €49,-. Tickets via
www.defilmklassiekers.nl.

Stichting De Filmklassiekers
I: www.defilmklassiekers.nl
E: info@defilmklassiekers.nl
Formule 1-spel
Reacties (0)