Afbeelding

Onderwijscentrum wordt losstaand schoolgebouw

Laatste nieuwsberichten
Het in Den Burg te realiseren Onderwijscentrum Texel (OCT) voor het primair onderwijs wordt een losstaand gebouw en zal dus niet, zoals aanvankelijk de bedoeling was, in het verlengde van OSG De Hogeberg worden gebouwd. In de gemeenteraad werd dinsdagavond een amendement van Texels Belang en VVD dat leidde tot dit besluit - met 8 van de 15 stemmen vóór - aangenomen.

De indieners van het amendement waren kritisch op het plan om voor het OCT gebruik te maken van (vanwege verwachte leerlingenkrimp) 1.700 m2 overtollige ruimte in de OSG: “Er is te snel ingezet op medegebruik, terwijl in dit plan geen ruimte meer is om in te spelen op eventuele groei van het leerlingenaantal”, zei William Witte van Texels Belang. “Bovendien geldt de gewenste doorgaande leerlijn richting OSG alleen voor leerlingen uit Den Burg: de 300 leerlingen in de buitendorpen komen straks mogelijk met een achterstand op de OSG. Ook staan de uitgangspunten uit het contourendocument onder druk.”

Astrid van de Wetering (D66) haalde hierop brieven aan van Stichting Sarkon en de OSG, waarin beide partijen aangeven liever bij de bestaande plannen te blijven. Dries Veltkamp (PvdA) wees de raad op de bindende samenwerkingsovereenkomst die in 2017 werd getekend: hierin werd vastgelegd dat alle partijen – óók de OSG – zouden gaan samenwerken in een gezamenlijk gebouw. “Bij het aannemen van dit amendement, zadel je de OSG op met extra kosten door de niet-ingevulde ruimte: een lijk in de kast na de verzelfstandiging.”

GroenLinks-raadslid Jaap Vlaming haalde aan dat de leerlingenkrimp een prognose is die kan worden betwijfeld, maar dat nooit zeker is wat de toekomst gaat brengen. “Het argument dat de leerlingen uit Den Burg een voorsprong zouden krijgen door een aan de OSG gekoppeld OCT, is bovendien onderwijsinhoudelijk. Dat de politiek zich hiermee bezighoudt, is niet de bedoeling.”

Wethouder Sander van Knippenberg verbaasde zich zeer over het amendement en riep de raad op goed na te denken alvorens te besluiten. “Ik sta perplex. Dit amendement is niet op feiten gebaseerd: er wordt met het voorstel van het college nog steeds voldaan aan het eisenpakket dat voortvloeide uit het contourendocument. Bij mijn weten is de OSG bovendien geen voorstander van dit plan. Het amendement pakt voor de OSG en de gemeente financieel nadelig uit. We zitten niet te wachten op extra kosten.”

William Witte van Texels Belang gaf aan kennisgenomen te hebben van de brieven van Sarkon en de OSG, maar bij het standpunt te blijven. Volgens Ben Zegeren van het CDA hadden de betrokken scholen mondeling geen bezwaren tegen een “solitair schoolgebouw”. “Zo heeft het primair onderwijs de komende 40 jaar veel meer te bieden en meer mogelijkheden om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen”, aldus de indienende partijen.

Elias Marseille van GroenLinks riep op tot een hoofdelijke stemming; Nick Ran van de indienende VVD gaf een stemverklaring af en stemde tegen het amendement, na het aanhoren van de andere argumenten. Het CDA stemde vóór. Toen het amendement met 8 van de 15 stemmen werd aangenomen, klonken vanuit de tegenstemmers in de raad teleurgestelde geluiden. “Ik ben niet tegen een OCT, maar wel verdrietig”, aldus Vlaming (GroenLinks), die bijval kreeg van meerdere raadsleden.