Advertorial

Slagerij Maas: voorbereidingen voor kerst in volle gang

Door Esmir van Wering
Gepubliceerd: Donderdag 06 December 2018, 9:06 uur
525 x bekeken
Rob en Meta Maas zijn 33 jaar getrouwd en runnen al 30 jaar een slagerij én bakkerij annex tearoom: De huiskamer. Hun slogan: de zaak vol smaak. Dit is letterlijk op te vatten, aangezien ze de hoogste kwaliteit waarborgen op al hun vleesproducten. Meta: “In september waren we met de slagerij en tearoom op televisie, in het programma Typisch Oosterend. Rob demonstreerde hoe hij de grillworst maakt. Sinds de uitzending is er een stormloop op de grillworst. Texelaars en vakantiegangers komen er speciaal voor naar Oosterend.”

Met een beetje fantasie doet hartje Oosterend middeleeuws aan. De slagerij en tearoom bevinden zich in het dorp en passen perfect in dit plaatje. De slagerij heeft een ruime toonbank en doet knus aan, met aan de zijkant een tafeltje met twee stoelen. Bij Slagerij Maas kun je terecht voor eersteklas Texelse vleesproducten, zoals lamsvlees, rundvlees, varkensvlees en alle denkbare variaties. Van ontbijtspek, boterhamworst en runderrookvlees tot rosbief, rollades en diverse soorten salami. Rob staat voornamelijk in de slagerij en Meta doet het half om half. Dat wil zeggen, zij is naast de slagerij en tearoom, ook nog mede-eigenaar van naschoolse opvang en peuterklas Het Sterrenkind. Meta: “We werken allebei heel hard. Daarom is zondag onze rustdag. Als we dat niet doen, zijn we altijd in de weer. Rob: “Het is fysiek zwaar werk. En met het oog op de toekomst, staan we daarom steeds meer open voor een overname, voor de continuïteit van ons bedrijf. Want voor de leefbaarheid van het dorp mag een slagerij natuurlijk niet ontbreken.”

Van huiskamer naar tearoom
Bij een ambitieuze ondernemer loopt een hobby al gauw uit de hand. Zo ook bij Rob en Meta. “We hadden nooit bedacht om naast de slagerij ook nog een tearoom te starten. Maar buiten het seizoen om kregen we steeds vaker de vraag waar je in de buurt een kop koffie kon krijgen. En dus besloten we om die plek te creëren.” Niet lang daarna werd hun woning, die grenst aan de slagerij, omgebouwd tot een tearoom met bakkerij. Zelf zijn ze naar de bovenetage verhuisd. Bij De huiskamer kun je terecht voor een kop koffie, thee, frisdrank of chocomel met bijbehorende lekkernijen, zoals koeken, gebak, belegde broodjes, croissants en vers brood. Rob: “We hebben geen hippe clubsandwiches, maar gewoon simpele, lekkere, belegde broodjes. Zoals je ze thuis ook maakt, maar dan doen wij het voor je.” Meta: “Kleine broodjes en gevulde koeken bakken we zelf af, maar we maken geen brooddeeg. Het brood komt van Bakker Timmer.” Voor een belegd broodje en koffie betaal je nog geen €6,-. De huiskamer heeft plek voor ruim vijftien gasten. Een oud-Hollandse wandklok met dito geluid, geeft extra sfeer aan de tearoom. Net als de foto’s aan de muur van oud-Texelse landschappen. Het past naadloos in het straatbeeld van Oosterend.

Of je worst lust
Rob stond jarenlang op de vleesafdeling in de supermarkt van zijn ouders. Hier is zijn passie voor het worsten maken begonnen. Sterker nog, dit heeft Rob doen besluiten om een slagerij en eigen worstenmakerij te beginnen. “We werken met natuurlijke producten zonder chemische toevoegingen. We hebben bijvoorbeeld glutenvrije marinades. En we maken worsten die zoutarm zijn. Hiervoor gebruiken we speciaal zout, waarbij het natrium is vervangen voor kalium. Natrium is bloeddrukverhogend en kalium heeft een bloeddrukverlagend effect. In de wandelgangen worden ze ook wel de bloeddrukverlagende worsten genoemd”, lacht Rob. “We kwamen op dit idee, omdat we vaak mensen in de winkel kregen die om zoutarm vlees vroegen. En als ondernemer doe je daar iets mee.” Meta: “Soms krijgen we bestellingen uit Duitsland. De verzendkosten zijn dan bijna duurder dan de worsten, maar dat hebben ze er kennelijk voor over.” En dat is niet gek, want de home made worsten van Slagerij Maas (gerookte metworst, grillworst, droge worst, leverworst, gekookte worst en rookworst) hebben verschillende landelijke prijzen gewonnen, zoals een zilveren en gouden onderscheiding van de Koninklijke Slagersbond. In huize Maas worden de worsten handmatig in varkensdarm gestopt, aan een touwtje opgehangen en gerookt. Ook rollades knopen, is een ambacht dat Rob wekelijks beoefent.

Kerstspecialiteiten
De twee populairste producten voor de feestdagen zijn de gourmetschotels en rollades. Deze gaan dan als zoete broodjes over de toonbank. Een gourmetschotel bestaat uit de beste vlees vleessoorten. Geen slavinken en hamburgers, maar biefstuk, varkenshaas, kip- en kalkoenfilet. Kortom, echt een gourmetschotel die op de kersttafel gezien mag worden. En dan de rollades. Slagerij Maas heeft vier toppers: de varkensrollade wordt gevuld met rosbief of varkenshaas en de runderrollade kan gevuld worden met biefstuk of varkenshaas. Rob: “Door de vulling kan het gerecht eigenlijk niet mislukken. En in de winkel geven we vaak nog extra bereidingstips.” Sinds kort is er ook de rollade zónder touwtje. Deze is zo mogelijk nóg makkelijker te bereiden. Het vlees gaat met ovenschaal en al in een braadzak 40 minuten de oven in. Dat scheelt aardig wat kerststress.

Kerstpakket
Kerst is de drukste tijd van het jaar, vertelt Rob. “De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Maar de échte topdrukte start zodra de kerstmarkt in ons dorp begint. We maken ook kerstpakketten voor bedrijven gevuld met Texelse
vleesproducten. Deze kunnen grotendeels naar eigen wens en smaak samengesteld worden. Bijvoorbeeld met worsten, karbonades, paté en hamtaart. Maar ook andere Texelse producten, zoals een stuk boerenkaas of kerststol.” Nog een handige anti-kerststress-tip: alle kerstpakketten kunnen zowel in de slagerij als via de webshop besteld worden, net als de gourmetschotels en rollades.”

Slagerij Maas
Peperstraat 5, Oosterend
T: 0222-318505
E: info@slagerijmaastexel.nl
I: www.slagerijmaastexel.nl
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 8.30 tot 17.30 uur, op zaterdag tot 16.00 uur.
Formule 1-spel
Reacties (0)