10 vragen aan... Hans Vlaming

Door Astrid Witte
Gepubliceerd: Donderdag 10 Januari 2019
1474 x bekeken
Sido Overdijk gaf een vorige keer in deze rubriek aan graag Hans Vlaming terug te willen zien. “Hij is drummer en zit in een nieuwe band na Jug Bros. We hebben zestien jaar met de strandhuisjes naast elkaar gestaan. Het is een veelzijdige man en een heel aardige vent.”


Meer over Hans
Hans Vlaming (57) woont samen met zijn vrouw Inky (61) in Den Burg. Hans heeft een dochter (28) en zoon (23) uit een vorige relatie en Inky heeft een dochter (25), die bij hen samen is opgegroeid. Naast zijn werk als ICT’er is Hans drummer.

Computers
Hans werkt graag met computers. “Ik werkte eerst als conciërge en ICT’er op de Kompasschool, maar werd zes jaar terug wegbezuinigd. Toen heb ik besloten om mijn eigen bedrijf ‘Computereiland Texel’ te beginnen, op een slaapkamer die we nog over hadden. Tot drie uur ’s middags werk ik vanuit mijn eigen bedrijf iedere dag op de OSG als ICT troubleshooter en ik bemiddel in de laptops die The Rent Company aan de school levert. Daarna ga ik naar mijn andere klanten toe, vooral particulieren, en doe daar onderhoud en reparaties. Ik heb er cursussen voor gevolgd, maar ook mezelf veel aangeleerd.”

Wat is je passie?
“Muziek is mijn allergrootste passie. Ik drum vanaf mijn zestiende en het is een onderdeel van mijn leven geworden. Ik heb in veel bands gezeten, waarvan de bekendste Jug Bros is. We zijn pas geleden ter ziele gegaan, maar hebben nu Phonetics opgericht, gedeeltelijk met dezelfde leden. Met z’n zevenen maken we eigen werk en gaan de studio in om op te nemen. Met Jug Bros had ik zo’n zeventig optredens per jaar, dus even afkicken en opnieuw beginnen. Ons genre vind ik moeilijk te bepalen. Er zijn funky nummers bij, lekkere luisterliedjes, het is heel breed. Wat Pink Floyd klanken, soms wat jazzy neigingen, in alle nummers hoor je weer wat anders. Ik kan muziek altijd slecht in een hokje stoppen. Naast drum verzorg ik ook achtergrondzang, maar ik ben geen echte zanger, hoor. Twee avonden achter elkaar en ik heb geen stem meer. Ik heb een jaar een jazzstudie gedaan in Amsterdam, maar uiteindelijk kwam ik in tijdnood en vond ik het toch leuker om gewoon op te treden in plaats van drie uur per dag te studeren.”

Andere hobby’s?
“Ik kook veel. Vroeger vooral uit boeken, nu laat ik mijn geest de vrije loop. Wat heb ik en wat kan ik ermee? We krijgen vaak mensen te eten, fijn dat je dan wat lekkers op tafel kan zetten. Toetjes maak ik niet, die eet ik zelf ook niet.”

Vakantiebestemming?
“We wilden vroeger altijd al een camper en op een gegeven moment kwam het ervan. We zijn begonnen met een Volkswagenbus en hebben daar fantastische trips mee gehad. Toen hij de geest gaf, was hij te duur om te laten repareren en hebben we onze huidige camper gekocht en helemaal opgepimpt. We vinden het heerlijk om in de schoolvakanties gewoon lekker weg te gaan en van te voren niet te veel te plannen. Meestal gaan we naar Frankrijk of België, de Ardennen.”

Liefde voor dieren
Poes Muis komt ook even kijken. “We wilden eerst geen kat meer nemen, maar hebben het toch gedaan omdat we muizen hadden. Eerst probeerden we er op een diervriendelijke manier vanaf te komen, door ze gewoon buiten te zetten, maar ze kwamen natuurlijk meteen terug. Daarna hebben we vallen gezet, maar we vonden het zo verschrikkelijk, dat we toch maar een kat hebben genomen. Toen waren ze in no time weg. Helaas vangt ze ook veel vogels. Ik heb ook een hond gehad, die is in februari overleden en dat heb ik echt als een schok ervaren. Ik wil ook geen nieuwe, dat zit veel te diep. We geven ontzettend om dieren. Er worden verschrikkelijke dingen met dieren gedaan en dat trekken we ons heel erg aan. We eten veel vleesvervangers en als we wel vlees kopen, is het biologisch. Inky doceert op de OSG aardrijkskunde en soms geeft ze ook lessen van stichting Wakker Dier. Hierdoor hoopt ze leerlingen bewust te maken van de wantoestanden in de bio-industrie.”

Tatoeages
Hans’ arm zit vol met tatoeages en ook op zijn rug heeft hij er veel. “Er zit niet echt een verhaal achter, ik vind het gewoon mooi. Wel heb ik er twee van mijn hond. In het begin was het gewoon stoer. Ik was een jaar of zestien, ging met mijn neef naar de vaste wal en het was van ‘laten we een tattoo doen’. Vervolgens kom je thuis en schrikken ze daar wel van. Maar dan is het leed al geschied en ga je door. Op een gegeven moment zit je eronder.”

Wie is je voorbeeld?
“Ik kijk totaal niet op naar hooggeplaatste personen: we zijn allemaal mens en allemaal gelijk. Wie ik wel wil noemen, is de drummer Billy Cobham. Door hem ben ik begonnen met drummen. Het is een heel grote, donkere man met veel techniek. Links- of rechtshandig maakt niet uit, hij doet het allebei! Ik hoorde hem en vond hem zo fascinerend, daar moest ik meer van weten. Ik kwam terecht in de wereld van onder andere jazzrock en symfonische rock. De laatste tijd heb ik weer een ander voorbeeld en dat is Chris Coleman, ook een enorm goeie drummer. Maar zo kan ik er nog wel honderd opnoemen.”

Wat doe je met een miljoen?
“Daarmee kopen we een boerderij en gaan we zwerfdieren opvangen. Verder ben ik snel tevreden, ik geef bijvoorbeeld niks om een dure auto. Je moet er alleen op kunnen vertrouwen dat je van A naar B komt.”

Volgende gast
“Edwin Bakker. Hij is mede-muzikant en treedt ook regelmatig op, solo of met de band waar hij in speelt, Hip Shake. Als hun drummer niet kan, val ik wel eens in.”
Formule 1-spel
Reacties (0)