Foto: Eva Groot
Foto: Eva Groot

Artex viert jubileum: 60 jaar ‘muziek- en dansschool’

Laatste ondernemersberichten
Bij Artex Kunstenschool Texel is 2019 niet zomaar een jaar: het is het jaar dat de muziek-, dans- en kunstenschool het 60-jarig jubileum viert. Tot de zomervakantie staat Artex bol van de feestelijke activiteiten. De aftrap van de festiviteiten is dit weekend, met onder meer een rock ’n roll-workshop en Beatles play-in; één van de andere hoogtepunten is de grote dansvoorstelling in april, waarvoor ook oud-leerlingen worden opgetrommeld.

Op 19 januari 1959 was de Texelse Muziekschool een feit. Nog niet vanuit een eigen pand, maar op de diverse basisscholen werd muziek gedoceerd door vakdocenten van de muziekschool. Het bedrijf opereerde vanaf verschillende locaties. In 1981 werd ‘de oude ULO’ – voorheen de Zeevaartschool – betrokken. “’Eindelijk heeft de muziekschool behuizing waar gedegen les kan worden gegeven’, zei de toenmalige burgemeester Engelvaart destijds”, vertelt directeur Sander Boschma. “De balletschool fuseerde vervolgens met de muziekschool en vanaf dat moment had Texel in Den Burg de Muziek- en Dansschool Texel.”

Breed aanbod, veel leerlingen
In 2009 kreeg de muziek- en dansschool een nieuwe naam: Artex Kunstenschool. Het aanbod, en daarmee het leerlingenaantal, groeide. Cursisten kunnen inmiddels kiezen uit een steeds breder aanbod in danslessen – van ballet en moderne dans tot zumba en pilates voor mannen –, er worden theaterlessen gegeven, er zijn cursussen op beeldend gebied en er worden regelmatig lezingen gegeven. “Met in totaal ruim 4.200 cursisten en leerlingen is Artex het centrum voor kunsteducatie op Texel”, vertelt Sander. “Wekelijks komen er hier honderden leerlingen over de vloer, maar niet alleen bij Artex zelf wordt lesgegeven door de docenten: zij geven structureel op alle basisscholen les. Al met al komt 18 procent van de Texelaars als cursist in aanraking met Artex. Alle klassen krijgen Algemene Muzikale Vorming, waar de school op 19 januari in 1959 mee begon, en sinds 20 jaar krijgen de groepen 5 bovendien een jaar lang les op een instrument.” Naast muziekles organiseert Artex in de Texelse scholen ook theater-, dans- en beeldende kunstlessen. “Muziek en kunst maken is tenslotte goed voor de hersenontwikkeling en creatief samenwerken goed voor de sociale ontwikkeling.”

Feestweekend
Omdat Artex van én voor de Texelse samenleving is, wilde de school het jubileum niet alleen binnenshuis vieren. “We vieren het 60-jarig bestaan met de leerlingen en het eiland”, aldus Sander. “De aftrap is dit weekend. Vrijdag starten we de feestelijkheden in de sfeer van het geboortejaar van de Texelse Muziekschool, met aan het begin van de avond een rock ’n roll-dansworkshop en daarna dansen en feesten op rock ’n roll-muziek door de docentenband.” Opgeven voor de workshop (€5,-) kan bij Artex, de feestavond is gratis toegankelijk.

Op zaterdag is er open huis met een Ceilidh-dansworkshop met Itchy Fingers, in lijn met het Iers festival dat al 17 jaar wordt georganiseerd door Artex-docent Loes Bakker. Opgeven voor de workshop (€5,-) kan bij Artex. Muziekleerlingen van Artex krijgen zaterdagmiddag van de tributeband The Beatles Sessions een aantal samenspelworkshops. Voor bezoekers zijn er verder gratis workshops, is er informatie over het huidige aanbod en vooral ook feest. ‘s Avonds kan er worden gedanst bij een concert van Itchy Fingers en daarna volgt er meer feest met het optreden van de cursisten met The Beatles Sessions, die daarna een concert geven. Deze avond is vrij toegankelijk.

Zondag wordt onder leiding van Artex-docent Jan Doedens de Big Band Texel nieuw leven ingeblazen met een workshop bigband- en swingnummers uit de jaren ‘60. Doedens treedt hierbij in de voetsporen van Jan Kühne, de oprichter en van 1997 tot 2004 de motor van Big Band Texel. “Dat was een succesvolle band”, vertelt Sander. “Helaas is die ooit gestopt en we hopen dat uitgevlogen oud-leden en vers bloed naar de middag komen om de Big Band terug naar Texel te halen.”

Nog meer hoogtepunten
In de weekenden die volgen, zullen nog diverse feestelijke activiteiten worden georganiseerd. Een hoogtepunt is de dansvoorstelling op zaterdag 13 april in de evenementenhal van De Krim. De dansvoorstelling van Artex vindt normaliter om het jaar plaats en wordt nu éxtra groots aangepakt. “De dansschool heeft een lange geschiedenis op het eiland, dus ook oud-leerlingen worden opgetrommeld voor de voorstelling. Zij kunnen vanaf heden een korte cursus volgen om samen te werken aan een optreden”, laat Sander weten.

Ook een orkestuitwisseling, een popschool-reünie, masterclasses voor Artex-talenten, een talentenfestival voor alle leerlingen, een workshop voor koren door Mathieu Vulto en een fanfaresamenwerking staan komend half jaar op het programma. Wie op de hoogte wil blijven, kan terecht op de website en Facebook-pagina van Artex (zie onderstaande gegevens).

Artex Kunstenschool Texel
Schilderend 39, Den Burg
T: (0222) 313493
I: www.artex-texel.nl
FB: /artextexel



Website Artex: http://www.artex-texel.nl