Afbeelding

De Toegift @Klif 12: passie voor kleinkunst en goed eten

Laatste nieuwsberichten
“De gasten vragen vaak: hoe doen jullie dat nou? Het lijkt wel een militaire operatie!” vertelt Berry Lussenburg, die samen met zijn partner Jeroen Lussenburg Theater & Restaurant De Toegift @Klif 12 beheert. Een gelegenheid waar je een hele avond onder de pannen bent en niet alleen wordt vermaakt met kleinkunst, maar waar je ook culinair in de watten wordt gelegd. “Iedereen die hier werkt, treedt ook op. Of dat nou cabaret, zang of poëzie is. We spelen tussen de gangen door en daarna wordt het eten geserveerd door dezelfde mensen. Alles wordt heel precies getimed, want ook de kok en de technicus staan op het podium. Bij grote theaterrestaurants zie je naast de entertainers meestal een apart horecateam, dat is hier anders. Iedereen werkt heel goed samen en daar ben ik behoorlijk trots op. Er gaat eigenlijk zelden iets verkeerd. Het belangrijkste is om goed te blijven communiceren en zoveel mogelijk voor te bereiden.”

Berry en Jeroen komen uit Vlaardingen en namen in 2017 De Toegift over. Terwijl Berry al vijftien jaar door het land toerde met zijn eigen cabaretvoorstellingen, heeft Jeroen vooral een horeca-achtergrond. Na zijn opleiding deed hij veel ervaring op bij hotels en horecagelegenheden, onder andere als teamleider en begeleider van nieuw personeel. De combinatie van hun kennis en ervaring komt goed van pas bij het runnen van een theaterrestaurant, maar Berry en Jeroen verbreden daarmee ook hun horizon. “Al heeft Berry weinig horecawerk gedaan en staat hij nu voornamelijk achter de bar, het is toch fijn dat hij bij mij af en toe de puntjes op de i zet,” aldus Jeroen. “Omdat ik er de hele dag mee bezig ben, zie ik soms dingen niet meer.”

Andersom staat Jeroen nu ook op het podium en leert hij iedere keer weer bij. “Met de vorige show deed ik al mee aan de ensemblenummers en met poëzie. Maar met het nieuwe programma wilden we dat iedereen wat uit zijn comfortzone zou treden. Daarom doe ik nu ook een solostuk. Dat vind ik wel spannend, maar gelukkig krijg ik genoeg tips van mijn collega’s.” En soms gaat er iets mis. Berry: “Je was afgelopen zaterdag je tekst kwijt en dan kun je twee dingen doen: het gewoon weer oppakken of in paniek raken. Het nummer gaat hoe dan ook door en het licht is geprogrammeerd. Ook de tekst werd in dit geval op de achterwand geprojecteerd, dus je kan niet ineens iets anders gaan doen. Maar gelukkig raakte Jeroen er weer snel in. Het publiek merkt er vaak niet eens heel veel van.” Naast een update wat betreft de inrichting van De Toegift, hebben Jeroen en Berry ook geïnvesteerd in nieuwe podiumlampen, waardoor de voorstelling nog beter tot zijn recht komt. “We krijgen er van de gasten heel positieve reacties op.”

Nieuwe show
Ieder jaar met kerst presenteert De Toegift een nieuw theaterdiner. De voorstelling die nu draait heet ‘Passie, buitengewoon van binnenuit’. Berry: “Er komen in eerste instantie vooral veel mensen vanuit de buurt. Afgelopen december waren we zo snel volgeboekt, dat we in januari nog een reprise hebben gedaan. Maar nu is het kerstsausje er echt vanaf, hoor.” De theatershow bestaat uit drie blokken tussen de gangen door, waarin verschillende passies worden uitgebeeld. Dat gebeurt heel gevarieerd, door middel van musicalnummers, cabaret, poëzie, eigen solonummers en covers. “Iedereen brengt zijn eigen stukje met veel enthousiasme en passie. Het komt van binnenuit en dat vinden we buitengewoon, vandaar ook de subtitel.”

Highlights op de menukaart
Bij de nieuwe voorstelling wordt ook een nieuw menu gepresenteerd, waarbij de gasten uit verschillende voor- en hoofdgerechten kunnen kiezen. De highlights daarvan komen vervolgens op de dagelijkse menukaart. Want bij De Toegift kun je niet alleen terecht voor een theaterdiner, het restaurant is vanaf 1 april ook zes dagen in de week geopend voor een lekker hapje en drankje. Of dit nu een lunch, tussendoortje of uitgebreid diner is. Er wordt hierbij rekening gehouden met vegetariërs en mensen met een allergie of intolerantie. Zo zijn veel gerechten op de kaart glutenvrij.

Ook voor buffetten, feesten en partijen is De Toegift de ‘place to be’. En naast het theaterdiner, dat bijna iedere zaterdag op de agenda staat, is er op het gebied van muziek, toneel en cabaret nog veel meer te beleven, zoals de voorstellingen ‘Berry speelt!’ en ‘Enge buren, vreemde vogels’. Of schuif aan voor de Texelse Pubquiz. Het volledige programma en de menukaart vind je op de website. Voor bedrijven of andere grote groepen maken Berry en Jeroen ook desgewenst voorstellingen op maat.


Theater & Restaurant De Toegift @Klif12
Klif 12, Den Hoorn
T: (0222) 319 633
E: mail@detoegift.com
FB: /theaterklif12



Website De Toegift: https://www.detoegift.com/