Gamen kan jongeren ook voldoende inspiratie geven om tot bewegen te komen
Gamen kan jongeren ook voldoende inspiratie geven om tot bewegen te komen Foto: Pexels

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Skill Games, voetbal virtueel en in het echt

Sport

Sportstichting Texel, Act Texel en de jongerenorganisatie Young4Ever hebben de krachten gebundeld voor het EA FC Skill Games Event. Dit wordt gehouden op donderdag 2 mei van 13.00 tot 17.00 uur en belangstellenden - jongeren van 8 tot 18 jaar - kunnen zich er nu al voor opgeven.

Volgens de organisatoren wordt het een supervette middag vol plezier, games en actie. Daarvoor staat het Game- en Beweegevent dat is ontwikkeld door We Play United. Er wordt virtueel gevoetbald in een game-arena met vijf gloednieuwe Playstation 5-consoles en daarna gaan de deelnemers het veld op voor een potje voetbal, waarin de moves kunnen worden nagespeeld.

Bewegen wordt leuk

Gamen wordt vaak geassocieerd met stilzitten, maar kan ook worden ingezet om jongeren in beweging te brengen. EA FC (voorheen FIFA) is de populairste sportgame in Nederland. Behalve wedstrijden tegen elkaar, kun je ook skillgames spelen. Deze oefeningen zijn door We Play United nagebouwd, waardoor ze ook buiten op het gras kunnen worden gedaan. Zo worden de spelers op allerlei vaardigheden getest, zoals schieten, dribbelen, passen, snelheid en verdedigen. De daarmee behaalde punten worden vermeld op een gepersonaliseerde FUT-kaart. Op deze manier wordt de belevingswereld van de jongeren naar de werkelijkheid gehaald, waardoor ze bewegen leuker gaan vinden.

Twee teams

Voor dit Skill Games Event worden de deelnemers opgesplitst in twee teams, die afwisselend binnen gaan gamen in de game-arena en buiten gaan voetballen op het veld met oefeningen die rechtstreeks uit de game lijken te komen. In anderhalf uur tijd worden zes verschillende skillgames op het veld gespeeld, gevolgd door anderhalf uur poulefase van het spannende EA FC 24-toernooi of juist ongekeerd. In het laatste uur komen de deelnemers samen binnen voor de knock-outfase van het EA FC 24-toernooi. De beste drie van het toernooi krijgen een prijs.

Deelname kost € 7,50 per persoon. Gegadigden kunnen zich inschrijven op de website www.acttexel.nl. Wie hierover vragen heeft kan deze per e-mail stellen aan anouk@young4ever.nl.