Ramona fietst graag op het bloemenpad tussen de Slufter en Oosterend
Ramona fietst graag op het bloemenpad tussen de Slufter en Oosterend Foto: aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Elisabeth Waverijn

Elisabeth Waverijn is redacteur bij Texelse Media

10 vragen aan... Ramona Huijsman

10 vragen aan 10 vragen aan

Deze week beantwoordt Ramona Huijsman 10 vragen voor ons. Ze werd doorgegeven door haar buurvrouw die over haar zei: “Toen ik hier pas kwam wonen leerde ik Ramona kennen. Het klikte meteen tussen ons en er is een hechte vriendschap ontstaan. Ramona is een positief mens en ik heb heel veel respect voor haar doorzettingsvermogen. Ze is schilder van beroep en doet dat sinds kort voor zichzelf.”

Meer over Ramona

Ramona woont met haar twee kinderen in Den Burg. Ze woont al heel haar leven op het eiland en groeide op bij het dierenpension aan de Slufterweg, samen met haar broer Sander. Na de middelbare school ging ze leren om horlogemaker te worden. “Toen ik negentien was kwam ik van school, maar kon ik als horlogemaker op Texel niet aan werk komen. Toevallig kwam er in die periode een schilder bij mijn moeder thuis, die nog personeel zocht. Ik ben toen maar gaan schilderen met de insteek: ik zie wel hoe het schilderen me zal vergaan. Ik ben wel meteen voor schilder gaan leren en heb ik mijn gezelpapieren behaald. Dat is inmiddels 25 jaar geleden en ik doe het nog steeds.”

Wat vind je van je werk?

“Ik heb een paar jaar voor de baas gewerkt, maar op een gegeven moment was er weinig werk in de bouw en ben ik min of meer noodgedwongen als vennoot in het bedrijf van mijn toenmalige partner gestapt. Sinds vorig jaar januari schilder ik onder mijn eigen naam. Schilder vind ik een leuk beroep. Je maakt de huizen weer mooi en de mensen zijn altijd erg blij als je geweest bent. Je werk is een groot onderdeel van je leven, dus ik ben blij dat ik iets kan doen dat ik echt leuk vind. Gelukkig voel ik me wel thuis in de mannenwereld, want veel dames zie je nog steeds niet op de steiger. Als ik een euro zou krijgen voor het aantal keren dat aan me gevraagd wordt: ‘Vind je dat schilderen nou echt leuk?’ zou ik inmiddels een aardig zakcentje hebben. Ik antwoord dan wel eens voor de grap: ‘Nee, ik vind er niks aan, maar ja ik moet ook de hypotheek betalen.’ Dan staan ze je eerst raar aan te kijken. Ik moet daar dan zo om lachen.”

Wat doe je graag in je vrije tijd?

“Sporten. Iedere woensdag ga ik samen met mijn ‘matties’ hardlopen, we zijn een heel hecht groepje. We hebben in de loop der jaren van alles met elkaar meegemaakt, wat tijdens het lopen ook besproken wordt. Hardlopen is voor mij heel ontspannend, ik loop alles van me af. Verder doe ik ook nog graag mountainbiken en zwemmen en ik heb een eigen paard, Goldie. Dressuur rijden vind ik hard werken; je paard goed aan het been krijgen, een ontspannen houding en zit. Je paard voelt je emoties en als je zelf gespannen bent voelt hij dat ook. Tijdens het Texelweekend heb ik meegedaan aan de dressuur in de klasse M1. De stalmeiden moesten me daar wel doorheen slepen, want ik vind het wedstrijdrijden best wel spannend. Ben trots dat ik het dan toch maar weer doe en ik heb nog een winstpunt behaald ook!”

Heb je ooit van Texel weggewild?

“Toen ik ging leren voor horlogemaker heb ik drie jaar in Amsterdam gezeten. In die periode had ik ontzettende heimwee. Ik heb nooit de behoefte gehad om weg te gaan van het eiland, je hebt hier qua natuur alles. Als ik een rondje ga hardlopen ben ik zo in het bos, de duinen of op het strand. Dan denk ik: ‘Wie heeft het?’ Je bent op Texel de koning te rijk. Soms ga ik wel eens weekendje weg om dan ergens anders heen om te lopen of te fietsen. Maar ik woon in een heerlijk huis, in een gezellige buurt. Eigenlijk zit ik wel prima op het eiland.”

Waar ga je graag heen op vakantie?

“Echt een favoriete bestemming heb ik niet. Ik houd wel van zonvakanties. In de winter mis ik hier dat warme zonnetje wel. Ik vind het dan fijn om naar een warme plek te gaan. Als ik met een cocktail op het strand lig ben ik helemaal blij, dan maakt het me eigenlijk niet uit waar ik ben. City trips vind ik ook leuk, twee jaar geleden ben ik bijvoorbeeld met mijn zoon naar Dubai geweest en dit jaar ga ik met mijn dochter naar Parijs, Ik ben wel iemand die ook wat wil zien, als ik op vakantie ben.”

Wat is je favoriete plek op Texel?

“Het pad tussen de Slufter en Oosterend in. Het Bloemenpad, noem ik het altijd. Eind mei is het daar prachtig, want dan staan de wilde bloemen in bloei. Daar geniet ik van en dan rijd ik er graag met de mountainbike.”

Wat vind je het nadeel van Texel?

“Ik vind het in de zomer niet gezellig druk meer op Texel. Het centrum van Den Burg mijd ik in het hoogseizoen dan ook het liefst. Volgens mij zijn veel mensen het daarover wel met me eens.”

Heb je een levensmotto?

“Mijn vader heeft een mooie quote: ‘Intelligentie heeft grenzen en domheid niet.’ Daar denk ik wel eens aan. Ik kijk geen vijf of tien jaar vooruit, want je weet nooit hoe je leven loopt. Als ik maar iets aan het doen ben waar ik blij en gelukkig van word. Ik houd erg van glitters en de kleur roze doet het ook goed bij mij en ik heb ook knalroze werktruien. Verder ben ik ook gek op het lezen van leuke teksten en quotes. Als je dan ‘s ochtends leest: ‘Eat glitter for breakfast and shine all day’, dan word je daar toch blij van?”

Heb je iemand die je inspireert?

“Niet één iemand. Ik heb een hele bubbel met fijne mensen om me heen en ben daar zeer gezegend mee. Ik adoreer ze allemaal. Stuk voor stuk hebben ze allemaal wel iets speciaals waar ik wat van kan leren. Maar uiteindelijk moet je de inspiratie altijd bij jezelf zoeken.”

Wie geef je door als volgende gast?

“Mijn buurman, Jan van Gils. We hebben al menig keer gezellig samen aan de keukentafel gezeten, hij is een heel aardige en gezellige man. Hij reist veel voor zijn werk, en is net weer terug van een reis. Hij kan daar vast leuk over vertellen.”