Afbeelding

Yurt Hoge Berg: gemeente in hoger beroep

Laatste nieuwsberichten
De gemeente gaat in hoger beroep in verband met de vergunning die van rechtswege is verleend voor de yurt op de Hoge Berg (zie ‘gerelateerde links’).

Dat werd woensdag bekendgemaakt tijdens de gemeenteraadsvergadering. De ‘Motie van Vastberadenheid’ die PvdA Pro Texel in het leven had geroepen in verband met de kwestie, werd in de vergadering aangenomen met tien stemmen voor en vier tegen.

Het college ziet voldoende aanknopingspunten om de uitspraak van de rechter “met succes aan te vechten”. “Het begon met een tent en die tent blijkt nu een bijbehorend bouwwerk”, meldt wethouder Eric Hercules. “Dat is voor ons gunstig, omdat de rechter heeft bepaald dat dit niet vergunningsvrij is: dat blijkt uit dat de rechter van rechtswege vergunning heeft verleend. Er valt dus nog licht door de gaten.”

Een steuntje in de rug kan het college echter wel gebruiken en komt in de vorm van de Motie van Vastberadenheid, ingediend door de PvdA-fractie: “Bij de verleende vergunning leggen wij ons niet neer. Het eigenbelang van de aanvrager beschadigt hier het algemeen belang. Daarom zijn wij vastberaden een einde te maken aan de plaatsing van de yurt en het op ongewilde ontstaan van recreatieve slaapplaatsen”, luidde de motie (zie ‘gerelateerde links’).

Edo Kooiman van Texels Belang liet hierbij weten ook voorstander te zijn van actie, maar vindt niet dat beschuldigend kan worden gewezen naar de aanvrager: “Wij hebben hier moeite mee: een aanvraag doen is het recht van de burger: hij maakt gebruik van zijn mogelijkheden. U kunt hem daar niet op afrekenen en daarom ondersteunen wij de motie niet.”

Volgens indiener Remko van de Belt was de manier van aanvragen niet netjes: “Dat ging via een e-mailtje en niet via het aanvraagformulier. Het gaat hier om de Hoge Berg en om toeristische bedden. Iedere Texelaar wil een mooi eiland, maar de regels worden opeens anders als het om eigenbelang gaat. Dat wekt irritatie op. Dan is het maar even persoonlijk: we moeten hier op Texel vanaf.”

Nico Erwich van Texel 2010 stemde tegen de motie: “Het college gaat in beroep, laten wij maar even afwachten: als een zaak onder de rechter is, maken wij pas op de plaats.” Behalve Erwich en Texels Belang stemde ook GroenLinks tegen. Texels Belang diende zelf een Motie van Treurnis in (zie ‘gerelateerde links’). Deze motie werd verworpen met tien stemmen tegen en vier stemmen voor.

Volgens burgemeester Michiel Uitdehaag is men intern geschrokken van de zaak en zal een dergelijke gang van zaken niet snel meer voorkomen. Overgaan tot externe juridische ondersteuning, zoals de VVD-fractie opperde, is volgens hem dan ook overbodig.


Yurt: Motie van Treurnis van Texels Belang: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/063760/