Foto: Eva Groot
Foto: Eva Groot

Sushiweekenden en lokale lekkernijen bij De Kroontjes

Laatste ondernemersberichten
Restaurant De Kroontjes bij De Koog blijft innoveren en verrassen. Chef-koks Ronald en Sander Kroon stellen vier keer per jaar een nieuwe menukaart samen, geïnspireerd op het seizoen. Met een opgefriste kaart en een succesvol gebleken dinerconcept spelen Ronald, zijn vrouw Gerda en Sander in op de wensen van alle gasten. Ook introduceerde het restaurant onlangs het Sushiweekend, dat vol lof werd ontvangen.

Vier keer per jaar stellen Ronald en Sander een nieuwe menukaart samen, geïnspireerd op het seizoen. Op de voorjaarskaart prijkt veel lamsvlees: “Als je ze ziet lopen, kun je ze verkopen”, vindt Ronald. “Lamsvlees hebben wij dus alleen in de lente op de kaart staan, verwerkt in de voor- én hoofdgerechten.” Zo is er de salade met gebrande groenten en lamsham, de aardappelsalade met piepers van Keijser, een aardappel-truffelsoep en lamspaté met Wezenparelkaas. Ook nieuw op de voorjaarskaart - en direct een succesnummer - is het buikspek van het Texelse wroetvarken met rode biet. “Het buikspek krijgen we rauw binnen”, vertelt Sander. “Na het garen grillen we het vlees op de barbecue, terwijl we het afstrijken met een marinade van rode biet en het bier Eilandkriebel van Familiebrouwerij Diks. Het gerecht wordt goed ontvangen: bij het introduceren van de nieuwe kaart werd het direct veel besteld.” Typische voorjaarsdesserts op de kaart zijn de verschillende bereidingen van Texelse advocaat en de zelfgemaakte hangop van boerenyoghurt.

Lokaal

Ronald en Sander maakten lange tijd weinig gebruik van lokale producten - “iedereen had het al” - maar verwerken nu toch meer Texelse specialiteiten in hun gerechten. “Het moeten wel écht Texelse producten zijn”, benadrukt Ronald. “We verkopen Nieuw-Zeelands lam niet als Texels lam en halen onze asperges niet uit Noord-Brabant. En als we dat wel doen, zetten we dat duidelijk op de kaart.” Het gebruik van lokale producten is niet alleen fijn voor de gasten van De Kroontjes, laat Sander weten: “Het voordeel is dat wanneer iets op is, het de volgende dag alweer voorradig kan zijn. Zoals de aardappelen van Keijser: als we bellen, staat er in no-time een kratje voor ons klaar in de schuur. Ook denken Texelse leveranciers met ons mee: ze komen eten, proeven en geven hun mening. Dat is wel even anders als je je producten elders in het land bestelt.”

Sushiweekend

Elk tweede weekend van de maand is het bij De Kroontjes sushiweekend: gasten kunnen op vrijdag, zaterdag of zondag voor €25,- per persoon aanschuiven voor een etagère vol sushi. “Omdat er op Texel geen sushirestaurant is, slaat het concept ontzettend goed aan”, vertelt Ronald. “Tijdens het eerste sushiweekend ontvingen we al vijftig Texelaars die we niet eerder hadden gezien: dat was erg leuk om te merken. En omdat we de enige zijn op het eiland die dit doen, komen de gasten ervoor terug.” Ronald en Sander maken diverse soorten sushi - met vlees, met vis en vegetarisch - die uiteraard met stokjes gegeten dienen te worden, en Gerda serveert daarbij saké en Japanse thee. Tijdens het sushiweekend kan er overigens ook van de gewone kaart worden besteld.

Groot en klein

Het restaurant introduceerde enige tijd geleden een nieuw dinerconcept: één, twee of drie kleine voor-, hoofd- en nagerechtjes. “Gasten die over het algemeen geen grote eters zijn, kunnen op die manier ook genieten van een driegangenmenu”, legt Ronald uit. “Oudere gasten bijvoorbeeld, bestellen vaak alleen een hoofdgerecht; dan zijn ze verzadigd. Dankzij de kleine gerechtjes kunnen zij ook meerdere smaken ervaren.” Volgens de chef-kok zijn de menu’s ook geschikt voor kinderen. “We hebben uiteraard ook ‘klassieke’ kindermenu’s, maar de hoeveelheden van de kleine gerechtjes zijn ook zeer geschikt voor de jongere eter.” Ondanks dat het concept een menu met kleine gerechtjes betreft, is het ook heel geschikt voor grote eters: “Zij kunnen bijvoorbeeld twee of drie voor-, hoofd- en nagerechten bestellen”, legt Ronald uit. “En wie met een groep komt dineren, kan op die manier van alles proeven en heeft veel meer variatie.”

Open keuken

Nieuw bij De Kroontjes is de open keuken in het restaurant, waar gasten de koks live in actie zien. Terwijl Ronald zich bezighoudt met de ‘warme kant’ in de keuken, werken Sander en leerling-kok Joshua in de open keuken. “De indeling is anders, waardoor er ruimte ontstond om een kleine bar en keuken in het restaurant zelf te realiseren”, vertelt Sander. “De ‘koude kant’, waar salades en desserts worden bereid, is nu achter een barretje in de hoek van de zaak. Ik merk dat gasten het erg leuk vinden: zo kunnen ze zien wat we doen en hebben ze direct contact met de kok.” Ook Ronald is erg content met de nieuwe ontwikkeling: “Ik wilde altijd al een open keuken, maar door de manier waarop het pand is gebouwd, was dat nooit mogelijk. Door alleen de koude kant van de keuken te verplaatsen - het voorbereidend werk en het koken vindt nog gewoon plaats in de originele keuken - hebben we tóch dat contact met de gasten.”

Aspergetijd

Nu het weer aspergetijd is, serveert De Kroontjes diverse aspergegerechten. Zo is er een aspergesoep en de traditionele bereiding van asperges met ham, kaas en ei en worden de gerechten geserveerd met een ‘aspergewijn’. Het ‘witte goud’ wordt geleverd door Bert Keijser.

Op maandag en vrijdag is De Kroontjes geopend voor lunch; de rest van de week opent het restaurant om 16.00 uur (’s woensdags gesloten). De keuken is open tot 21.00 uur.

Restaurant De Kroontjes | Dorpsstraat 233, De Koog | T: (0222) 317 610 | I: www.restaurantdekroontjes.nl | E: kroontjes@texel.com | FB: RestaurantDeKroontjes

Website De Kroontjes: http://www.restaurantdekroontjes.nl/
Buikspek met rode biet (Foto: Sander Kroon)