Logo: Endless Summer Festival
Logo: Endless Summer Festival

College: “Vergunningenprocedure steeds eenvoudiger”

Laatste nieuwsberichten
De procedure voor het aanvragen van evenementenvergunningen is gedigitaliseerd, vereenvoudigd en zal het komende jaar nog verder vereenvoudigd worden. Dat laat het college weten in antwoord op een raadsvraag van GroenLinks.

Raadslid Elias Marseille kaartte de kwestie aan in de commissievergadering begin september. De aanleiding was dat de organisatoren van het Endless Summer Festival, de VWO-leerlingen Jasper Koertse, Axel Groszpietsch en Hannes Eelman, lieten weten de procedure erg ingewikkeld te hebben gevonden. De organisatie van het festival is hun profielwerkstuk, het festival vindt zaterdag plaats bij strandpaviljoen Twaalf. Marseille vroeg om inzicht in het proces en om eventuele aanvullende ondersteuning voor de scholieren.

De procedure voor het aanvragen van evenementenvergunning is recent gedigitaliseerd, schrijft burgemeester Michiel Uitdehaag, die binnen het college verantwoordelijk is voor de regelgeving en de veiligheid. Elke stap in het proces is beoordeeld op toegevoegde waarde en op noodzaak, legt hij uit. Al aanwezige gegevens hoeven niet opnieuw te worden aangeleverd en sinds het begin van het jaar hoeft er niet langer een apart veiligheidsplan te worden aangeleverd. In de loop van het jaar wordt het proces nog verder vereenvoudigd, maar daarvoor moeten in het systeem eerst aanpassingen worden gemaakt.

Uitdehaag schrijft verder dat er in de afgelopen jaren meer aandacht voor evenementen is gekomen, met name voor de veiligheid rondom evenementen, door ‘incidenten bij grote en kleine evenementen in en buiten Nederland’. Daardoor is er meer landelijke regelgeving gekomen op het gebied van veiligheid.

“Op het moment dat de raadsvraag is gesteld, hadden de VWO’ers al een vergunning. Ze zijn vanaf het moment dat ze met hun plannen kwamen, intensief begeleid. Nadat de vraag gesteld werd, is er overleg met ze geweest om de procedure nog eens door te nemen. De vergunning bleek niet te voorzien in een slechtweervoorziening, omdat die niet was meegenomen in de aanvraag. De afdelingsmedewerkers hebben ze ondersteund om deze alsnog te realiseren. De vergunning wordt aangepast.”